Izraelu odbijena i druga pjesma za Evroviziju

Izraelu odbijena i druga pjesma za Evroviziju

I dok se u Evropi nastavljaju pozivi da se Izraelu zabrani učešće na Evroviziji, navedeno je da je druga pjesma koju je administracija Tel Aviva predala na takmičenje odbijena jer je sadržavala političku poruku.

Prema vijestima na izraelskoj novinskoj stranici “Ynet” i na osnovu zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova, Evropska radiodifuzna unija (EBU) odbila je i drugu pjesmu koju je Izrael prijavio za učešće na takmičenju.

Navedeno je da se pjesma “Dance Forever”, kao i prva pjesma koju je Izrael prijavio na konkurs, “October Rain”, aludira na napade Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

Navedeno je da je i druga pjesma, kao i prva, odbijena zbog političkog sadržaja.

U vijestima se navodi i da su izraelski izvori koji poznaju ovu problematiku rekli da se njihova potraga za rješenjem s EBU-om nastavlja, ali da su “pesimistični” u pogledu postizanja pozitivnog rezultata.

Izraelska državna televizija KAN objavila je da je ministar kulture i sporta Miki Zohar zatražio od EBU-a da odobri prvu pjesmu koju je Izrael prijavio na konkurs.

U nekim državama, poput Irske, brojni umjetnici i političari zalažu se za diskvalifikaciju Izraela iz takmičenja.

La Zarra, marokansko-kanadska pjevačica koja je predstavljala Francusku na takmičenju 2023. godine, pozvala je da se Izraelu zabrani nastup na takmičenju.

U Švedskoj je 1.000 ljudi, uključujući poznate umjetnike i čelnike muzičke industrije, pokrenulo peticiju, tražeći da se “Izraelu zabrani učešće na takmičenju za pjesmu Evrovizije”.

Lijeva stranka Podemos, koja podržava špansku koalicionu vladu, takođe je tražila da Izrael bude diskvalifikovan sa Evrovizije zbog neselektivnih napada na civile u Gazi.

Izvor:M portal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.