Crna Gora će dobiti ekspertsku podršku iz Njemačke

Crna Gora će dobiti ekspertsku podršku iz Njemačke

Spajić: Njemačka je naš partner čiju ekspertizu posebno cijenimo

Njemačka je naš partner čiju ekspertizu posebno cijenimo. Za Vladu je najvažnije da postižemo dobre rezultate i dostignemo EU standard u oblasti policijskog obrazovanja, kazao je premijer Milojko Spajić.

Kako je saopšteno iz Spajievog kabineta, Crna Gora će dobiti ekspertsku podršku iz Njemačke za jačanje sistema u oblasti policijskog obrazovanja što bi trebalo da doprinese unapređenju bezbjednosnog sektora.  

Spajić je, navodi se, na sastanku sa pripadnicima Federalne kriminalističke policije (BKA) i ambasadorom Peterom Felten kazao kako vjeruje da će nam njihova iskustva i znanja u tome pomoći, te izrazio  punu podršku Vlade ovom  projektu.

- Ambasada Njemačke, posredstvom Univerziteta u Visbadenu preduzela je početne korake na polju analize i evaluacije stanja u policijskom obrazovanju, a predsjednik Vlade Milojko Spajić je na sastanku sa pripadnicima Federalne kriminalističke policije (BKA) i ambasadorom Peterom Feltenom, izrazio punu podršku Vlade u realizaciji ovog projekta - piše u saopštenju.

Tokom razgovora je, kako je rečeno, konstatovano da postoji dosta prostora za napredak, a kao ključni nedostatak potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović naveli su nedostatak ustanove visokog policijskog obrazovanja.

- Ovo stvara dosta problema. Policijski službenici do sedmog stepena obrazovanja stižu tako što završavaju nepolicijske škole visokog obrazovanja. To otežava krajnju specijalizaciju u ovoj oblasti - istakao je Koprivica.

Jakšić Stojanović je kazala da postoji veliki jaz između potreba i stanja u ovoj oblasti. 

- Zato je neophodno što prije stvoriti instituciju visokog obrazovanja i već smo inicirali neke stvari u tom kontekstu. U kontaktu smo sa kolegama iz Hrvatske, koji su bili u sličnoj situaciji i napravili su potrebne reforme. Njihovo iskustvo bi nam moglo biti itekako biti od pomoći - naglasila je.

- Hrvatska je u tim reformama imala ekspertsku podršku baš iz Njemačke, koja je pomogla i Češkoj da prođe kroz sličan proces. Zbog toga je saradnja sa Univerzitetom u Visbadenu i njemačkom Federalnom kriminalističkom policijom od ogromne važnosti - stoji u saopštenju Vlade.

Dodaje se da je na sastanku, kom su prisustvovali članovi BKA, oficiri za vezu akreditovani za Crnu Goru na nerezidentnoj osnovi, Natali Hoper i Rudiger Stranski, dogovoreno da u aprilu crnogorska delegacija posjeti Njemačku u cilju prezentovanja rezultata analize i dogovaranja konkretnih koraka u reformi obrazovanja u oblasti bezbjednosnog sektora.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.