Vukadinović: Milatović shvatio da PES nije partija u kojoj može da dominira, sudbina Vlade zavisi i od ponašanja ZBCG
Foto: UGC

Vukadinović: Milatović shvatio da PES nije partija u kojoj može da dominira, sudbina Vlade zavisi i od ponašanja ZBCG

„Ostavka Milatovića nije iznenađenje. Procjene su bile da će se dogoditi još u decembru prošle godine, ali su dugo pregovoranje i formiranje izvršne vlasti tu odluku prolongirali“, kazao je u razgovoru za Portal Analitika politički analitičar Srđa Vukadinović.

On ističe kako je Milatović sad osjetio da je njegova pozicija u PES-u poljuljana. 

„Vidjelo se prilikom formiranja vlasti da je želio da URA bude dio, na što Spajić nije pristao, zatim smo imali situaciju sa Odborom direktora u EPCG gdje Milatovićev kandidat nije prošao, a sada se pravi i lista ambasadora gdje se značajan broj njegovih kandidata neće naći“, kaže Vukadinović. 

Milatović se neće zadovoljiti jednim predsjedničkim mandatom
Milatović je, dodaje sagovornik Analitike, shvatio da PES nije partija u kojoj može da dominira i gdje se sluša njegovo mišljenje, već naprotiv. 

„Vjerovatno je procijenio da bi partija mogla da se sa njim obračuna kao što je to urađeno sa ministrom pravde Andrejom Milovićem. Vidjeli smo kako je PES reagovao nakon njegovih ostavki. Slavodobitno su izašli u javnost sa time da je vršio opstrukcije i da nije želio da podržava odluke Vlade. Taj animozitet i lične nesuglasice traju od predsjedničkih izbora, kada je Spajić eliminisan, a išle su do toga da Milatović gotovo nije ulazio prostorije PES-a i da ga oni nisu obavještavali o bitnim odlukama za državu“, podsjeća Vukadinović. 

Mišljenja je i da se Milatović neće zadovoljiti jednim predsjedničkim mandatom na čelu Crne Gore, iako ga je, kako podsjeća, „dobio sasvim slučajno“. 

„Kada splet okolnosti utiče i kada nema pokriće u stvarnom programu, ideologiji i politici koju neko vodi nego preko noći dobije ono što je dobio PES i Milatović, onda to brzo puca i ima kratak rok trajanja. PES kao partija nije shvatila da su birači na izborima glasali protiv jedne partije i njenog lidera, da podrška koju je Milatović dobio na predsjedničkim izborima i koju je PES dobio na parlamentarnim nisu bili glasovi za njih, već protiv DPS-a i Mila Đukanovića“, naglašava Vukadinović. 

Raspuštanje Odbora PES-a u Podgorici logičan potez
PES, dodaje on, sada mora da smogne političku snagu da se nosi sa tim posljedicama. 

„Teško je očekivati da neko ko nema iskustva, pokrića u radu i struci, može uspješno da se nosi sa tim. Vidjeli smo da je Spajić naišao na otpor unutar članova svoje partije za određene odluke, da nije znao za neke odluke pojedinih ministara, da su neke izjave bile nesmotrene i brzoplete, što jasno govori da imamo rašomonijadu u izvršnoj vlasti“, podvlači Vukadinović. 

Kaže i da je raspuštanje Odbora PES-a u Podgorici bio logičan potez, jer je na njegovom čelu bio Milatović. 

„Odbor u Podgorici koji je kontrolisao Milatović, najveći je i najbrojniji. To je, kada je u pitanju PES, jedini prostor njegovog djelovanja i dominacije. Tu može doći do promjena i smjena ako se gradonačelnica prikloni Milatoviću, a ne Spajiću. U ostalim opštinskim odborima Spajić ima uporište“, smatra Vukadinović.

Milović isključen zbog nesmotrenih izjava
Govoreći o isključenju Milovića iz PES-a, sagovornik Analitike kaže da je jedan od razloga neizručivanje turskog državljanina Binalija Čamgoza. 

„Vjerovatno je to komplikovalo dalje odnose sa Turskom, a poznato je da su odnosi dvije države na dobrom nivou. Izjave koje je Milović davao na Odboru za bezbjednost bile su vrlo nesmotrene i ne priliče jednom ministru pravde. Trebalo je razmisliti da li će one nekom nanijeti štetu ili ne“, kaže Vukadinović. 

Stava je i da je kulminacija dosegnuta njegovim posljednjim intervjuom za hrvatski medij gdje je rekao da je „napad na Dubrovnik istorijska sramota Crne Gore i za to će mnogo morati da odgovaraju“. 

„To je izjavio vjerovatno mimo znanja premijera i predsjednika, jer takve ocjene mogu da daju zvanično samo premijer, predsjednik ili Skupština. Nesumnjivo da je Milović u pravu. Ne može mu niko prebaciti da nije dobro rekao, jer to zaista jeste sramota za našu državu. Međutim, mislim da je preuranio sa takvom izjavom i vjerovatno je to bila kap koja je prelila času, jer tu su se očito sada umiješale i druge države koje to neposredno tangira. Vjerovatno su se tu umiješali i određeni predstavnici međunarodne zajednice koji su tražili da on bude sklonjen - sada iz partije, a sa pozicije ministra i prilikom rekonstrukcije Vlade“, naglašava Vukadinović. 

U PES-u nije nepoznanica isključivanje i vraćanje članova 
Iako je odluka Milatovića bila očekivana, isključenje Milovića kao jednog od krucijalnih saradnika Spajića je, prema riječima sagovornika Analitike - iznenađenje. 

Mada, kako dodaje, kada je u pitanju političko neiskustvo i neznanje u PES-u, nije, kaže on, nepoznanica da člana isključe pa da ga ponovo vrate. 

„Sjetimo se situacije sa Jankom Odovićem koji je prošle godine isključen iz partije, pa vraćen na poziciju ministra. Partija luta od jedne političke koncepcije do druge, a lutaju zbog neznanja“, kategoričan je Vukadinović. 

Milatović nema instrumente kao Spajić 
Ističe da će sukob na relaciji Spajić-Milatović imati posljedice na izvršnu vlast i na eventualne vanredne parlamentarne izbore. 

„Ostaje nejasno zašto je Milatović podnio ostavku na funkcije u PES, ali nije podnio ostavku na članstvo u partiji. I dalje je član, za razliku od Milovića koji je isključen. Tu se otvaraju dvije mogućnosti: ako ostane unutar PES-a, tj. ako ga ne isključi Predsjedništvo partije kao što je Milovića, onda on ima namjeru da se unutar PES-a bori za prevlast i preuzme stranku od Spajića. Ukoliko izađe iz PES-a onda će vjerovatno formirati novu političku grupaciju gdje će pokušati da nastavi da djeluje“, naglašava Vukadinović. 

Sa druge strane, kako dodaje, Spajić mora da konsoliduje redove unutar partije za sedmicu/dvije, odnosno da pokuša da dobije značajan broj poslanika iz svog kluba. 

„Mišljenja sam da ne može dobiti svih 24, jer dvije poslanice samostalno djeluju, a dva poslanika su već najavila podršku Milatoviću. Ali, obično se dešava da kada dođe do cijepanja partija veći dio ide tamo gdje je ekonomska moć i moć kadriranja, a to je trenutno u rukama Spajića. On određuje kadrove za sve pozicije, a ekonomska moć i socijalni programi su u njegovima rukama“, ukazuje Vukadinović. 

Kaže da je Milatović nemoćan da ispunjava obećanja prema građanima koja bi, kako dodaje, eventualno dao da bi zadovoljio određene ekonomske programe, jer on nema instrumente kao premijer. 

Na sceni sukob PES-a i Demokrata, pitanje hoće li BS ići sa ZBCG 
Sagovornik Analitike ukazuje da „sudbina“ Vlade zavisi i od ponašanja koalicije ZBCG. 

„Ako bude dala podršku Milatoviću, tamo će otići i Demokrate. Spajić onda mora tražiti podršku u drugima da presloži većinu i da novi subjekti uđu u Vladu. Na sceni već neko vrijeme imamo sukob PES-a i Demokrata, a najavljuje se ulazak Bošnjačke stranke“, podsjeća Vukadinović. 

Pitanje je, kako dodaje, hoće li BS ući u vlast sa ZBCG. 

„Ukoliko se to desi onda imamo licemjerno ponašanje BS, prije svega prema svojim biračima. Nakon Pljevalja i Nikšića, biće jasno da im je stalo do ličnih pozicija, a ne do zaštite interesa bošnjačkog naroda. Poslije događanja u pomenuta dva grada sigurno je da su pripadnici bošnjačke nacionalnosti ugroženi, pogotovo u Pljevljima gdje predstavljaju značajan broj u strukturi stanovništva“, ističe Vukadinović. 

Mišljenja je da se neće odmah ići na vanredne izbore, bilo kome da se prikloni većina u PES-u, Spajiću ili Milatoviću. 

„Oni moraju da formiraju teren za izbore, a bio bi veliki gubitak u PES-u da se raspišu za tri ili četiri mjeseca, jer od njih onda ne bi ostalo ništa. Dobili bi manje glasova nego što URA ima trenutno ili što bi mogla da dobije“, kaže Vukadinović.

U svakom slučaju, kako podvlači, ovo se može odraziti na vlast.

„A kriza ne može nastupiti ako Spajić uspije da presloži ono što ostane na njegovoj strani od PES-a, a da uz njega bude ZBCG. Tu onda ne treba očekivati velike turbulencije, samo rekonstrukciju Vlade gdje će ući dio poslanika ZBCG i BS, pod uslovom da prihvate takav savez i popunite ta mjesta u izvršnoj vlasti“, zaključuje Vukadinović. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.