Hitan sastanak dva ministarstva zbog dojava o bombama u školama

Hitan sastanak dva ministarstva zbog dojava o bombama u školama

Potrebne su hitne reakcije Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija zbog učestalih dojava o bombama koje stižu sa različitih adresa na mejl škole, saopštila je za Portal RTCG direktorica JU SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Herceg Novom Ljiljana Karanović. To je rekla nakon što je i juče stigla lažna uzbuna o bombi u toj obrazovnoj ustanovi. Osim te škole, na meti je i Pomorska škola u Kotoru, a vršilac dužnosti direktora te ustanove Gojko Jokić zabrinut je i kaže da sve ovo ide na štetu đaka.

Škola u Herceg Novom je četvrti put tokom ovog mjeseca na meti onih koji šalju dojave o bombama, dok je kotorska Pomorska škola dobila dva takva maila u nekoliko dana. Na mail škole „Ivan Goran Kovačić“ u prijetećim porukama je pisalo da će sve otiću u vazduh u 10 sati i 30 minuta ako bilo ko uđe u školu.

Karanović smatra da MUP treba da zaštiti zaposlene i djecu. Pohvaljuje postupanje zaposlenih u Centru bezbjednosti u tom gradu i ističe da su oni odmah reagovali i nakon provjere kazali da je “sve čisto”, ali da to njoj nije dovoljan dokaz da ona može da garantuje da su djeca sigurna.

Zato je online nastava neizbježna.

“Najmanji problem je nedjelotvornost online nastave u odnosu na bezbjednost učenika i očiglednu namjeru onoga koji ih šalje da izazove paniku. Imamo izvještaj u odnosu na online nastavu, ima učenika koji je prate, ali to nije to. Ipak, moramo da sačuvamo bezbjednost djece i zaposlenih, a više ništa ne možemo da uradimo i tražimo hitnu reakciju nadležnih”, poručuje Karanović.

Ona i članovi školskog odbora traže da se nadležni iz dva ministarstva sastanu i da donesu odluku o ponašanju u ovim situacijama.

“Imamo zakonsku proceduru, ali šta kad se pokaže da je sve lažno, ko će da preuzme odgovornost da kaže da se učenici vraćaju u škole. Ja to ne mogu sama, a ne može ni školski odbor”, ističe Karanović.

Njen kolega, čelnik Pomorske škole u Kotoru, Gojko Jokić, saglasan je da policija radi svoj posao, ali treba im jača zaštita.

“Stvarno je stresno, sve nam se iskoplikuje, dolaze nam djeca iz Herceg Novog i Budve, pa javljamo prevoznicima da ne dovode djecu. U subotu smo napravili obavještenje ukoliko se ponovi dojava od petka, da ćemo da online da držimo nastavu. U devet smo krenuli sa online nastavom da ne gubimo dan, ali voo nije rješenje svi znamo da ta nastava nije pravi izbor”, ukazuje Jokić.

Kaže da su mu iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija kazali da organizuju nastavu online, ukoliko se prijetnje nastave.

“To je komplikovano jer uviđaj policije traje oko dva sata, gubimo vrijeme,djeca imaju dosta izostanaka, sve je na njihovu štetu. Ovo je jako teško, nije dobro za nas i ne znam do kada će se ovo nastaviti”, razočarano je kazao Jokić.

Kaže da online nastava nije efikasna jer nemaju sva djeca računare, naročito ako ih je više u porodici.

Policija, prema njegovim riječima nije ušla u trag onima koji šalju mailove.

Iz Uprave policije nam nije odgovoreno da li su pronašli one koji šalju prijeteće mailove i onemogućavaju djeci da prate redovno nastavu, te unose paniku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.