Marković sa Ibrahimovićem: Predmeti ratnih zločina prioritet u radu Državnog tužilaštva

Marković sa Ibrahimovićem: Predmeti ratnih zločina prioritet u radu Državnog tužilaštva

Vrhovno državno tužilaštvo iniciralo je hitne izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku (ZKP), koje bi omogućile da se pred domaćim sudovima koriste dokazi izvedeni pred Međunarodnim krivičnim sudom i Međunarodnim rezidualnim mehanizmom.

 Vrhovni državni tužilac Milorad Marković, tokom sastanka sa predsjednikom Bošnjačke stranke Ervinom Ibrahimovićem i Alenom Bajrovićem iz Herceg Novog, sinom stradalog Osmana Bajrovića, saopštio je da je inicijativa za izmjene ZKP-a dostavljena Ministarstvu pravde.

„Od Ministarstva pravde smo zatražili da u skladu sa zakonom propisanim procedurama preduzme sve neophodne korake za usvajanje navedenih izmjena tokom martovskog zasijedanja Skupštine Crne Gore“, saopštio je vrhovni državni tužilac.

Marković je sagovornike upoznao i sa činjenicom da je Vrhovno državno tužilaštvo formiralo Radnu grupu za izradu Strategije za istraživanje ratnih zločina za naredni trogodišnji period.

Dokument će na osnovu analize postojećeg stanja i primjene prethodne Strategije biti izrađen u saradnji sa međunarodnim ekspertom.

Vrhovni državni tužilac sagovornicima je saopštio da je u potpunosti svjestan protoka vremena, što potvrđuje činjenica da se sjutra obilježava 31 godina od zločina u Štrpcima, ali da će Državnom tužilaštvu jedan od prioriteta u radu biti upravo predmeti ratnih zločina.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.