“SRPSKI SVET” U PUNOM SJAJU: Dodik dolazi u Crnu Goru – Sankcije SAD i saradnja sa Putinom najbolja preporuka da mu Mandić bude domaćin

“SRPSKI SVET” U PUNOM SJAJU: Dodik dolazi u Crnu Goru – Sankcije SAD i saradnja sa Putinom najbolja preporuka da mu Mandić bude domaćin

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavio je da uskoro dolazi u Crnu Goru. Prema nezvaničnim informacijama on bi u Crnu Goru trebao da stigne sjutra ili prekosjutra gdje će se za sad sigurno susresti sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem.

Dolazak Milorada Dodika u Crnu Goru svakako predstavlja iznenađenje jer je on samo zvaničnik jednog entiteta u okviru Bosne i Hercegovine.

Da stvar bude gora on dolazi u državu čija je zvanična vanjska politika dijametralno suprotna od politike koju on vodi.

Najbolji primjer toga je i njegov odlazak u Rusiju i sastanak sa Vladimirom Putinom, kao i posjeta Bjelorusiji i Aleksandru Lukašenku. Osim rusije i Bjelorusije Dodik je jedino viđen gost u Srbiji i to je to što se njegovog vanjskopolitičkog djelovanja tiče.

Znakovito je to što Dodik u Crnu Goru stiže samo par dana nakon sastanka sa Vladimirom Putinom, i to što se ne zna na čiji zvanični poziv on dolazi u našu državu.

Dodik jeste zvaničnik, ali njegova posjeta nije u kapacitetu člana predsjedništva BiH, što on jeste bio, već samo predsjednika jednog entiteta u okviru te države.

Ono što se za sad zna i što je poptuno očeivano je da će se sa Dodikom sastati predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Sam Mandić je to zvanično saopštio.

Mandić je rekao da će se u naredna dva ili tri dana sastati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

“Naredne sedmice biću domaćin predsjedniku Dodiku koji će boraviti u Crnoj Gori. Imaćemo susret u utorak ili srijedu, to još nije precizirano, ali će javnost sjutra o tome biti obaviještena”, saopštio je zvanično Mandić, nakon što se je svoju posjetu Crnoj Gori na društvenoj mreži X najavio Dodik.

Dodikova najava na toj društvenoj mreži je više nego zanimljiva.

“Republika Srpska se pokazuje kao važan sagovornik kako u regiji, tako i u sve više država bitnih na globalnom nivou. To pokazuju i uspješni razgovori koje sam imao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Kazanju i predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom u Minsku. U narednim danima nastavljamo s ovakvom praksom i putujem u Crnu Goru, a krajem sedmice biću u Antaliji, na poziv prijatelja iz Turske”, napisao je Dodik.

Pravo je pitanje zašto je Dodik odabrao da posjeti Crnu Goru nakon Rusije i ko ga je zvao u zvaničnu posjetu.

Da li će se osim sa Mandićem susresti sa još nekim državnim zvaničnikom za sad nije poznato, jer portal Standard čeka na odgovore Ministarstva vanjskih poslova i Vlade Crne Gore o Dodikovoj posjeti.

Iako se na sav glas iz Vlade Crne Gore i resornog ministarstva svakodnevno može čuti da je vanjskopolitički kurs Crne Gore isključivo integracija u EU, posjeta Dodika koji je sve samo ne evropejac je u direktnoj koliziji sa crnogorskim zvaničnim EU kursom.

Kad se na ovo doda i činjenica da je Milorad Dodik pod sankcijama SAD dobija se na dodatnoj težini i pitanju, šta on nakon Rusije radi u Crnoj Gori.

Kako će ova posjeta biti primljena kod naših evroatlantskih partnera EU i SAD ostaje da se vidi, ali je ozbiljan pokazatelj dvostrukih standarda unutar državne vanjske politike. Jedne koju zagovara premijer i druge koju nesmetano sprovodi predsjednik Parlamenta Andrija Mandić, koji i ovom posjetom Dodika pokazuje da se itekako pita i itekako donosi odluke u njegovom, ali kontra zvaničnih interesa Crne Gore.

Izvor:Stabdard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.