Cijene hljeba u narednom periodu ostaju iste

Cijene hljeba u narednom periodu ostaju iste

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama "Dana" od izvora bliskih sektoru pekarstva, cijene hljeba kod nas i dalje su stabilne i u narednom periodu se ne očekuje da dođe do njihovog rasta

Cijene žitarica na svjetskom nivou pale su na najniži nivo u poslednjih nekoliko godina, pokazuju podaci sa svjetskih berzi. Prema tim podacima, cijene su ponovo na nivou prije početka rata u Ukrajini.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama "Dana" od izvora bliskih sektoru pekarstva, cijene hljeba kod nas i dalje su stabilne i u narednom periodu ne očekuje se da dođe do njihovog rasta.

Izvještaj sa Produktne berze iz Novog Sada pokazuje da su dominantne kulture u trgovanju prošle nedjelje bile kukuruz i pšenica, a cijene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda zabilježile su negativan trend.

– Kukuruzom se trgovalo u cjenovnom rasponu od 15,50 do 16,20 dinara po kilogramu bez PDV-a, u zavisnosti od analize na aflatoksin, pri čemu je primjetan bio pad cijene kako se nedjelja bližila kraju. Ponder cijena iznosila je 15,86 dinara po kilogramu bez PDV-a (17,45 dinara sa PDV-om), a cijena je u odnosu na prošlonedjeljnu bila niža za 0,86 odsto. U ukupnom obimu prometa kukuruz je ove sedmice učestvovao sa 43 odsto – pokazuje izvještaj sa novosadske berze.

Kada je riječ o pšenici, bila je primjetna povećana aktivnost učesnika, ali je ponuda pšenice bila veća od tražnje.

– Berzanski ugovor za pšenicu sa 12 odsto proteina zaključen je na cjenovnom nivou od 18,30 dinara po kilogramu bez PDV-a (20,13 dinara sa PDV-om), te je to ujedno bila i ponder cijena. U odnosu na prošlu nedelju, došlo je do pada cijene od 3,17 odsto. U ukupnom obimu prometa pšenica je ove sedmice imala udio od 41 odsto – pokazuje izvještaj sa berze.

Na svjetskom nivou cijena bušela kukuruza (mjerne jedinice) za godinu dana pala je gotovo za preko 40 odsto, odnosno sa prošlogodišnjih 698 dolara, na sadašnjih 399 dolara.

Problemi na svjetskom tržištu žitarica i značajan rast cijena počeli su sa eskalacijom sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine, što je dovelo do znatnog poremećaja u snabdijevanju. Problemi su počeli jer su Rusija i Ukrajina među najvećim proizvođačima pšenice i kukuruza u svijetu.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.