Italija će u Albaniji izgraditi dva migrantska centra

Italija će u Albaniji izgraditi dva migrantska centra

Albanski parlament ratifikovao je danas sporazum o migracijama sa Italijom koji joj omogava izgradnju centara za obradu migranata u toj balkanskoj zemlji.

Sedamdesetsedam poslanika u parlamentu od ukupno 140 glasalo je za sporazum, najavljen u novembru, prema kojem će članica EU Italija otvoriti dva centra za prihvat migranata u Albaniji, koja nije članica EU-a.

U jednom bi se centru pregledali migranti po dolasku, a u drugom bi bili dok se obrađuju njihovi zahtjevi za azil. Migrantima bi nakon toga bio dopušten ulazak u Italiju ili bi bili vraćeni u domovinu.

Sporazum su pred albanskim Ustavnim sudom osporili poslanici opozocione Demokratske stranke, koji su tvrdili da se njime krši ustav prenosom teritorija i državnih ovlašćenja na drugu zemlju.

Ustavni sud odbacio je njihove primjedbe i prošlog mjeseca dao zeleno svjetlo za taj sporazum. Brisel je rekao da italijanski planovi ne krše zakone Evropske unije.

Autor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.