Gruhonjić o reakcijama na smrt Navaljnog: Srbija nastavlja da glavinja lavirintima ovozemaljskog pakla
Izvor: N1

Gruhonjić o reakcijama na smrt Navaljnog: Srbija nastavlja da glavinja lavirintima ovozemaljskog pakla

Programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i profesor na Novosadskom univerzitetu Dinko Gruhonjić izjavio je, povodom reakcija režima u Srbiji na smrt ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, da “Srbija nastavlja da glavinja lavirintima ovozemaljskog pakla”.

“Aleksandar Vučić jednostavno nije u stanju da razlikuje dobro i zlo, cijeli svoj život to nije bio u stanju, jer zašto bi u suprotnom kao mladić postao član Srpske radikalne stranke, te zločinačke organizacije, a potom i njen generalni sekretar”, rekao je Gruhonjić za beogradski Danas.

Podsjetio je da Vučić priča “o nekakvoj istrazi koja će, kao, otkriti uzrok smrti Navaljnog” i upitao: “Ko će sprovesti tu istragu? Inspektori iz Putinovih gulaga?”

“Kao i njegovi idoli iz Drugog svjetskog rata – četnici – tako je i Aleksandar Vučić nepogrešivo na pogrešnoj strani istorije, odnosno na strani putinovskog neonacizma. S obzirom da je predsjednik Srbije izašao iz devedesetih godina 20. vijeka, dakle iz nacionalsocijalističkog režima Slobodana Miloševića, čiji je bio ministar ratne propagande, njegov izbor je logičan i ‘dosljedan’“, kazao je Gruhonjić.

Prema njegovim riječima, "problem je u tome što su i Vučić, kao i mnogi drugi političari i pripadnici intelektualne i ostalih „elita“ gorih od rulje u Srbiji, natopili zemlju nekakvom tobožnjom rusofilijom, koja nije ništa drugo nego obožavanje smrti, obožavanje krilatice ‘jedan narod, jedna država, jedan vođa."

Premijerka Srbije Ana Brnabić nazvala je pojedine medije “lešinarima na smrti” zato što su uočili da je predsjednik Srbije tokom prekjučerašnjeg obraćanja supruge preminulog Alekseja Navaljnog na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu izbjegao da aplauzom pozdravi Juliju Navaljnu.

“Ali, Rusija je suština i sad ovo poslije smrti (Alekseja) Navaljnog, to je užasno teška situacija i naravno tragedija i loša vest za cio svijet, za svakog normalnog čoveka je užasno kada čujete da je neko preminuo. Da li je preminuo iz ovog ili iz onog razloga, to će istraga bilo čija da ustanovi, ali svakako loša vijest koja doprinosi još težoj atmosferi“, rekao je Vučić.

Navaljni je preminuo u zatvoru za najteže prestupnike, u blizini Arktičkog kruga, gdje ga je režim Vladimira Putina zatočio kao političkog zatvorenika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.