Vazduhoplovna baza Kučova u Albaniji stavljena u službu NATO-a
Izvor: Facebook/Niko Peleši

Vazduhoplovna baza Kučova u Albaniji stavljena u službu NATO-a

U mjestu Kučove, u blizini prve Nato taktičke vazdušne baze u Albaniji, nalazi se aerodrom koji je izgrađen u vrijeme komunizma 1952. godine 'dobrovoljnim' radom. Od januara 2022. počeo je rad na omogućavanju razmiještanja Nato kapaciteta od kojih se očekuje da izvode obuke ili da se koriste za druge potrebe Alijanse, prenosi Top Čenel.

„Za bazu Kučova, ovo je dobra stvar jer je pokrenuta. To je baza koja će stvoriti mogućnosti za odbrambene sposobnosti kao i za privredu grada jer će biti zapošljavanja. To je logistička baza koja će uvek biti u razvoju. To je dobra pozicija ne samo za našu zemlju, već i za cio region“, rekao je Viktor Vanđeli, bivši pilot u Kučovskom puku.

Vazduhoplovna baza Kučova je izgrađena 1952. kako bi je koristile zemlje Varšavskog pakta, čija je Albanija bila član.

„Oblast je potpuno otvorena iz svih pravaca, što omogućava polijetanje čak i kada pada jaka kiša i da svi ostali avioni slijeću bez problema, kao što imaju na drugim aerodromima sa jakim vetrovima poput aerodroma u Đadri ili maglom kao u Rinasu. Tako da je izabran ne samo strateški, jer je tamo postojao aerodrom, već i zbog uslova leta“, rekao je Astrit Jaupi, bivši pilot.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.