Uskoro zajednička obuka vojnika Crne Gore i Albanije

Uskoro zajednička obuka vojnika Crne Gore i Albanije

Ministar odbrane Dragan Krapović i ministar odbrane Albanije Nik Pelešij očekuju da se uskoro potpiše tehnički aranžman kojim bi se dobilo utemeljenje i osnova za zajedničku obuku pripadnika VCG i Vojske Albanije, saopšteno je iz resora kojim rukovodi Krapović.

To je rečeno tokom drugog dana Minhenske bezbjednosne konferencije, na kojoj je izražena je zabrinutost zbog narušene transatlantske bezbjednosti i ukazano na opasnost imperijalističkih ambicija autokratskih režima.

“Ukazano je i na potrebu fokusiranja i na indo-pacifički region, imajući u vidu uticaj ovog regiona na globalnu bezbjednost”, navodi se u saopštenju.

Ministri odbrane dvije zemlje su kazali da se, pored bilateralnih aktivnosti, odbrambena saradnja Crne Gore i Albanije odvija i kroz aktivno učešće u regionalnim inicijativama, kao što Američko-jadranska povelja A5, SEDM, RACVIAC, BMTF, DECI, ADRION, B9 i CEDC+.

“Imajući u vidu da Republika Albanija ove godine predsjedava Američko-jadranskom poveljom A5, ministar Peleši je izrazio uvjerenje da će predsjedavanje doprinijeti jačanju saradnje zemalja regiona, te dodatnoj promociji evropskih i evroatlanstkih integracija”, navodi se u saopštenju.

Na poziv federalnog ministra odbrane, Borisa Pistorijusa, Krapović je prisustvovao radnom ručku, kao i zvaničnoj večeri povodom dodjele nagrada „Ewald Von Kleist“, čiji je domaćin bio premijer Bavarske, Markus Zeder.

Na panelu posvećenom budućnosti Zapadnog Balkana, razmijenjena su mišljenja o izazovima i mogućnostima koje su pred zemljama članicama i aspirantima za članstvo u NATO i EU. Naglašen je značaj jačanja dobrih odnosa među državama Zapadnog Balkana, što taj dio Evrope čini manje ranjivim, uz podršku nastavku reformskih procesa u tim zemljama.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.