Januar najtopliji u istoriji mjerenja
Ilustracija

Januar najtopliji u istoriji mjerenja

Januar 2024. postao je najtopliji u istoriji posmatranja vremena i klime, saopštila je danas Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

“Trend obaranja rekorda koji je zabilježen tokom većeg dela 2023. godine nastavljen je i 2024. godine, a januar je najtopliji januar u istoriji“, saopštila je WMO.

Prema navodima Svjetske meteorološke organizacije, ovo je osmi mjesec zaredom koji je najtopliji do sada zabilježen.

“Temperature površine mora su rekordno visoke 10 mjeseci zaredom“, navela je WMO.

Prosječna mjesečna temperatura vazduha bila je za 1,66 stepeni viša od procjene januarskog proseka u periodu od 1850-1900, dok je u periodu od 1991-2020 za januar bila 0,70 stepeni iznad prosjeka.

Prema podacima Kopernikusove službe za klimatske promjene, u odnosu na temperaturu prethodnog najtoplijeg januara 2020. godine, prosječna mjesečna temperatura bila je iznad 0,12 stepeni, dodala je WMO.

Organizacija se pozvala na podatke dobijene od američke Nacionalne administracije za okeane i atmosferu NOAA, NASA, Službe za klimatske promjene Kopernikus Evropske unije i Japanske meteorološke agencije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.