U KCCG do sredine februara ne radi aparat za ergospirometriju

U KCCG do sredine februara ne radi aparat za ergospirometriju

Aparat za ergospirometriju ne radi skoro godinu, kažu čitaoci Portala RTCG, a iz Kliničkog centra Crne Gore, poručuju da će kvar biti otklonjen od 12. do 15. februara.

Podgoričanka koja nam je javila da ovaj aparat ne radi, rekla je da već duže vrijeme pokušava da uradi nalaz, ali bez uspjeha.

Direktorica Klinike za kardiologiju dr Dijana Asanović za naš Portal je navela da je to tačno, jer je na sistemu za ergospirometriju detektovan kvar kod dijela sistema koji se zove "POWER CUBE". Međutim, ističe da je porblem riješen.

“Ovaj dio sistema se koristi za mjerenje i procjenu gasova za disanje O2/CO2 pod opterećenjem”, pojasnila je ona.  

Asanović kaže da je proizvođač Schiller/Ganshorn nakon asistencije kroz Team Viewer prilikom evidentiranja kvara, insistirao da se neispravni uređaj pošalje na servis u Francusku, u servisne prostorije proizvođača.

“Jer servisiranje navedenog dijela nije predviđen obukom za lokalne distributere. Obaviješteni smo da je kvar koji je postojao sa CO2 senzorom i O2 ćelijom otklonjen i da će navedeni dio sistema biti vraćen i pušten u rad od 12. do 15. februara”, navodi Asanović.

Napominje da spiroergometrija nije hitna dijagnostička metoda, već se koristi “za finiju procjenu funkcije srca, cirkulacije i disanja i da je zlatni standard u sportskoj medicini”.

“Za sve vrijeme dok je navedeni dio bio na popravci, testovi fizičkog opterećenja kao i farmakološki test na ishemiju koji su od značaja u svakodnevnoj kardiološkoj dijagnostici vršili su se nesmetano na istom sistemu”, zaključila je Asanović.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.