Foto: Guliver images

Predsjednik Južne Koreje naredio

"Mornarica "bez oklijevanja" da odgovori Sjevernoj Koreji"

Južnokorejski predsjednik Jun Suk Jeol je pozvao Ratnu mornaricu da "masovno i bez oklijevanja odgovori" na bilo kakvu provokaciju Sjeverne Koreje.

"Ako nas neprijatelj provocira, primijenite princip ‘prvo djelujte’, a kasnije javite i odgovorite odlučno, masovno i bez oklijevanja da potpuno uništite volju neprijatelja“, rekao je Jun tokom posjete jedinici marinaca na granici sa Sjevernom Korejom.

Nedavno je Sjeverna Koreja koja posjeduje nuklearno oružje, nazvala Južnu Koreju svojim „glavnim neprijateljem“, zatvorila je organizacije koje su namjeravale da razgovaraju o ponovnom ujedinjenju te dvije zemlje i zaprijetila ratom ako snage Južne Koreje uđu „hiljaditi duo milimetra“ na njenu teritoriju.

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un ponovio je da Pjongjang neće oklijevati da "sravni sa zemljom" Južnu Koreju ako njegova zemlja bude napadnuta.

Prema njegovim riječima, Južna Koreja je "najopasniji i prvi neprijatelj".

Južnokorejski predsjednik je danas povodom Lunarne nove godine posjetio jedinicu koja ima višestruki raketni sistem i rekao da je njegova zemlja "potpuno spremna da odmah odgovori u slučaju neprijateljske provokacije".

Uz razmjenu prijetećih izjava, dvije strane su posljednjih mjeseci pojačale svoju bezbjednost na granici i izvele vojne vježbe duž nje.

Jun je optužio Pjongjang da je "nerazuman" i da pojačanje provokacija želi pred parlamentarne izbore 10. aprila u Južnoj Koreji.

Lider Južne Koreje koji je došao na vlast obećavši da će imati oštriji stav prema Pjongjangu, nada se da će njegova konzervativna partija povratiti parlamentarnu većinu koju je izgubila 2016. godine.

Sjeverna Koreja sprovodi provokacije pred svake izbore u Južnoj Koreji, nadajući se da će izazvati probleme u toj zemlji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.