Apelacioni sud o slučaju Do Kvon: Odluku o izručenju donosi sud ne ministar
Foto: Guliver images

Apelacioni sud o slučaju Do Kvon: Odluku o izručenju donosi sud ne ministar

Apelacioni sud Crne Gore donio je rješenje, kojim je uvažio žalbu branilaca okrivljenog južnokorejskog državljanina Do Kvona, osumnjičenog za prevaru kriptovalutama. Iz ovog suda takođe navode da odluku o izručenju Do Kvona ne može donijeti ministar pravde Andrej Milović.

U saopštenju objavljenom na sajtu suda navodi se da su ukinuli rješenje Višeg suda u Podgorici od 29. decembra prošle godine i predmet vratili prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje

Prvostepenim rješenjem Višeg suda utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi Južne Koreje i molbi Sjedinjenih Američkih Država.

Odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da je to rješenje zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka ZKP-a, jer je, kako objašnjavaju, izreka rješenja nerazumljiva, rješenje nema razloga o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su nejasni, što predstavlja razloge za njegovo ukidanje.

“Naime, prvostepeni sud nije imao u vidu da se u konkretnom slučaju radi o skraćenom postupku izručenja u kojem sud saglasno članu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, a ne ministar pravde za razliku od redovnog postupka, donosi odluku o izručenju. Takođe, konstatovano je da prvostepeni sud nije na nesumnjiv način utvrdio redoslijed prispijeća zamolnica Republike Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, što je jedan od kriterijuma prilikom odlučivanja u smislu člana 26 navedenog zakona, u slučaju kada izručenje istog lica traži više država”, navodi Apelacioni sud.

Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su prošle godine na Aerodromu u Podgorici, kada su pokušali da napuste Crnu Goru, koristeći lažne pasoše.

Zbog toga su pred sudom u Podgorici osuđeni na višemjesečne zatvorske kazne.

U Južnoj Koreji je u septembru 2022. godine izdat nalog za hapšenje Do Kvona, nakon što su njegove kriptovalute Terra i Luna doživjele krah, kao i kompanija Teraform Labs, u kojoj je suvlasnik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.