Oznaka tajnosti sa specifikacije biće skinuta kada bude objavljen tender?!

Oznaka tajnosti sa specifikacije biće skinuta kada bude objavljen tender?!

Sa specifikacije softverskog rješenje za kontrolu popisnih podataka, koju je Vlada krajem prošle godine proglasila tajnim dokumentom, oznaka „interno“ biće skinuta kada bude raspisan tender za izradu tog softvera – saopštili su Pobjedi iz Uprave za statistiku, odgovarajući na naše pitanje kako je uopšte moguće raspisati javni tender za izradu tajnog softvera.

- Sastavni dio tenderske dokumentacije će biti specifikacija za koju će se, do dana raspisivanja tendera, donijeti rješenje o prestanku „interno“ – navedeno je u odgovoru Monstata.

Specifikacija za softver, koji bi građanima trebalo da omogući da provjere tačnost popisnih podataka koji se odnose na pitanja njihove nacionalnosti, vjeroispovijesti i jezika, izrađena je 2. decembra prošle godine i ubrzo potom proglašena tajnim dokumentom.

ODBIJEN ZAHTJEV

Da je na specifikaciju stavljena oznaka „interno“ Pobjeda je saznala u januaru, kada smo Vladi, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, uputili zahtjev da nam dostave kopije tog dokumenta i svih izvještaja i zapisnika Komisije za praćenje uspostavljanja softvera, a iz Vlade nas potom obavijestili da je naš zahtjev odbijen.

Članom 12 Zakona o tajnosti podataka propisano je da osnov za određivanje stepena tajnosti predstavlja sadržaj tajnog podatka i njegov značaj za bezbjednost, odbranu, vanjsku, monetarnu i ekonomsku politiku Crne Gore.

Generalni sekretarijat Vlade je, pozivajući se na taj član Zakona, utvrdio da specifikacija softvera i izvještaji i zapisnici Komisije za praćenje njegove izrade označavaju - „bezbjednosno sigurnosne podatke koji mogu predstavljati opasnost za državu“?!

- Budući da se na osnovu njih može doći do podataka koji su predviđeni popisom stanovništva u Crnoj Gori, što u krajnjem može izazvati štetne posljedice za državu i društvo, utvrđeno je da je interes da se spriječe štetne posljedice koje bi nastale njihovim otkrivanjem značajniji od interesa za slobodan pristup informacijama, pa je Generalni sekretarijat Vlade ograničio pristup traženoj informaciji – navedeno je u dopisu koji je Generalni sekretarijat Vlade tada dostavio Pobjedi.

U tom dopisu nije, međutim, pojašnjeno kako bi, uvidom u specifikaciju softvera i izvještaje i zapisnike Komisije za njegovu izradu došlo i do curenja podataka iz popisa.

ALGORITAM

To nije uspio da objasni ni direktor Monstata Miroslav Pejović koji je, krajem prošlog mjeseca, nevješto odgovarajući na to Pobjedino pitanje kazao kako u specifikaciji postoji algoritam koji bi, u slučaju da postane javan, bio laka meta za hakere.

Nejasno je i zašto je Generalni sekretarijat Vlade odlučio da na specifikaciju stavi oznaku tajnosti unaprijed znajući da na osnovu tajnog dokumenta ne može biti raspisan javni tender.

Iz Uprave za statistiku u odgovorima na naša pitanja to nijesu pojasnili, ali su nas ipak obavijestili da su Plan javnih nabavki za izradu softvera Ministarstvu finansija dostavili tokom prošlog mjeseca. Iz Monstata objašnjavaju i da se na osnovu tog plana, odobrenih sredstava i pripremljene tehničke specifikacije objavljuje i tender za izradu softvera.

- Postoji zakonski rok za dostavljanje ponuda nakon što se objavi tender. Nakon završetka tog roka bira se najpovoljnija ponuda i sklapa se ugovor. Danom potpisivanja ugovora počinje da teče rok za izvršenje ugovora – navode iz Monstata.

Objašnjavaju i kako će nakon završenog tendera za izradu softvera biti izabrana kompanija koja, u skladu sa tenderskom dokumentacijom, bude ponudila najbolje uslove.

- Nakon završetka roka za dostavljanje ponuda bira se najpovoljnija ponuda i sklapa se ugovor. Tenderom se definiše rok za izvršenje ugovora. Shodno tom roku potpisnik ugovora je dužan da završi softver – zaključuju iz Uprave za statistiku.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.