Bečič kontra Spajića: Demokrate ne odustaju od smjene Brđanina, za premijera je on u punom mandatu

Bečič kontra Spajića: Demokrate ne odustaju od smjene Brđanina, za premijera je on u punom mandatu

Najnovija izjava potpredsjednika Vlade Alekse Bečića koju je dao sinoć gostujuči na jednoj televeziji o smjeni direktora policije Zorana Brđanina, ponovo je ogolila namjere Demokrata da potpuno preuzmu i konotrolišu sektor bezbjednosti. Iako saga o smjeni direktora policije traje već neko vrijeme i nakon što je Spajić jasno i glasno rekao da je Brđanin u punom mandatu, Bečić i ekipa iz Demokrata u vlasti na sve načine pokušavaju da mimo zakona smjenu sprovedu u djelo, makar se koristili i medijskim pritiscima.

Bečić je sinoć podsjetio da je ministar policije Danilo Šaranović ranije saopštio da će, ukoliko skupštinski odbor odbaci izvještaj o borbi protiv kriminala, Vladi predložiti razrješenje Brđanina.

Kako je rekao, nakon što je na odboru jednoglasno donijeta odluka da se odbace ti izvještaji, Šaranović je na bazi te odluke članova Odbora za bezbjednost predložio razrješenje Brđanina.

No, shodno odluci Upravnog suda uprkos željama Demokrata i ministru Danilu Šaranoviću koji dolazi iz njhovih redova izvještaj na koji se on poziva i koji su naknadno odbijeni na Odboru za bezbjednost i odbranu se moraju još od ranije smatrati usvojenim i ne mogu biti stari-novi razlog za njegovu smjenu.

No, za razliku od njegovog potpredsjednika premije Milojko Spajić je prije par dana izjavio da je direktor Uprave policije Zoran Brđanin u punom mandatu i da postoji prostor za dogovor i razgovor sa njim.

“Mislim da je gospodin Brđanin u punom mandatu. Ja ne bih volio da se igram galimatijasa kao 43. Vlada. Mislim da postoji prostor i za dogovore, i za razgovor sa gospodinom Brđaninom, i mislim da postoje načini koji su civilizovani i primjereni demokratskoj praksi i evropskoj praksi”, odgovorio je Spajić novinarima na pitanje hoće li Brđanin biti smijenen.

“Sve treba raditi u skladu sa zakonima ove države”, zaključio je premijer.

Jasno je da Spajić ne želi da napravi istu grešku koju su napravili prethodn premijer Dritan Abazović i njegov partijski kolega i ministar policije Filip Adžić, kada su nezakonito smjenili Brđanina.

Jasna je i namjera Demokrata da silom na sramotu smjene Brđanina i tako preuzmu punu kontrolu nad sektorom bezbjednosti, ali i ojačaju dodatnu svoju ulogu unutar Vlade i parlamentarne većine, pa makar to značilo i da se ide kontra odluka Upravnog suda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.