Zirojević: Potreban krovni zakon koji će da objedini sve izborne zakone
Nikola Zirojević

Zirojević: Potreban krovni zakon koji će da objedini sve izborne zakone

Član Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu iz Socijaldemokrata Crne Gore Nikola Zirojević ocijenio je u izjavi za Pobjedu da bi krajnji rezultat rada Odbora trebalo da bude donošenje krovnog zakona koji bi obuhvatio svu legislativu koja se tiče izbornog procesa. Zirojević je dodao da je saglasan sa tezom da su preliminarni rezultati popisa upalili alarm kada je u pitanju rad na izbornoj reformi koji je izostao posljednjih godina.

– Stav Socijaldemokrata je da bez obzira što i mi vidimo potrebu da do lokalnih izbora koje nam na jesen predstoje u tri opštine - imamo sređen jedan dio zakona koji se tiče izborne reforme i izbora. Mi smatramo da bi krajnji rezultat rada Odbora za izbornu reformu trebalo da bude krovni zakon koji će definisati sve vezano za sprovođenje izbora – rekao je Zirojević za Pobjedu.

DOGOVOR


Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, u Odboru je između vlasti i opozicije postignut načelan dogovor da bi dio izbornih zakona trebalo da bude pripremljen do septembra. Odbor je, kako stoji u odluci o njegovom formiranju, dužan da najkasnije do 31. decembra naredne godine pripremi i podnese Skupštini na usvajanje prijedloge zakona i drugih akata u vezi sa ciljem i zadacima tog radnog tijela.

Zirojević je pojasnio da u Crnoj Gori imamo nevjerovatnu situaciju da u pravnom sistemu imamo trenutno 10 do 15 zakona koji se tiču izbora i sprovođenja izbornog procesa.

– Potrebno je da neka zakonska rješenja donesemo u što kraćem roku zbog lokalnih izbora, ali rad Odbora ne treba svesti samo na to, već da to radno tijelo radi duži vremenski preriod, ako treba i do kraja mandata ovog parlamenta, ali da zaista na kraju kao krajnji rezultat rada imamo kvalitetno zakonsko rješenje - krovni zakon koji će definisati sve što se tiče izbora i izbornog procesa, finansiranja i objediniti sve što je sadržano u svim zakonima koji se tiču izbora – rekao je Zirojević.

Odbor ima ukupno 14 članova – po sedam iz vlasti i opozicije.

Zadatak tog radnog tijela je sveobuhvatna reforma i izmjena izbornog zakonodavstva, koja podrazumijeva implementaciju preporuka iz izvještaja Evropske komisije o napretku i izvještaja OEBS/ODIHR misije.

ZADACI ODBORA

Odbor bi trebalo da definiše prijedloge zakona o izboru odbornika i poslanika, o biračkom spisku, o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i zakona o registrima prebivališta i boravišta. Među zadacima tog skupštinskog tijela je i analiza primjene zakona o ličnoj karti, o crnogorskom državljanstvu i o političkim partijama, uz eventualnu pripremu prijedloga izmjena i dopuna zakona ukoliko se ispostave korisnim i neophodnim za realizaciju postavijenih ciljeva.

– Zatim jačanje sveukupnih kapaciteta, profesionalizma i transparentnosti organa značajnih za izborne procese, uključujući Državnu izbornu komisiju i Agenciju za sprečavanje korupcije, čiji je cilj, imeđu ostalog, i jačanje povjerenja javnosti u njihov rad – navodi se u odluci.

Zadatak Odbora je i dalje dogradnja i izmjena opštih ambijentalnih uslova za sprovođenje izbora, koja podrazumijeva definisanje prijedloga kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama, definisanje rješenja o načinu održavanja lokalnih izbora u svim jedinicama lokalne samouprave u jednom danu.

Analiza preliminarnih rezultata popisa pokazuje da Crna Gora nema niti ažuriran, niti tačan birački spisak i da je ta ključna baza podataka je puna duplih birača jer se gotovo izjednačio broj birača sa brojem stanovnika.

Prema preliminarnim rezultatima popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u 2023. godini, u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika. U biračkom spisku Crne Gore u junu 2023. godine bilo je 542.500 birača, dok ih trenutno ima oko 550.000. Imajući u vidu da u Crnoj Gori zvanično, prema podacima sa popisa, ima 633.158 stanovnika, ispada da je broj birača u odnosu na broj stanovnika

čak 86 odsto. Ako oduzmemo broj stranaca kojih je 93.000, kako je to zvanično saopštio MUP, onda dolazimo do nevjerovatnog podatka: u Crnoj Gori imamo veći broj birača od građana.

NESRAZMJERA


Ta ogromna nesrazmjera između broja birača i broja stanovnika, ukazuje i ključni je dokaz da birački spisak nije tačan niti ažuriran. Evropski standard je da taj odnos bude 70 odsto.

Analiza Pobjede ukazuje na još jednu matematičku nelogičnost: ako u Crnoj Gori ima 633.158 stanovnika i od tog broja oduzmemo broj stranaca kao i maloljetnih lica dolazi se do zaključka da u biračkom spisku može biti maksimalno 470.000 birača što znači da je ostatak od osamdesetak hiljada dupli birači.

Preliminarni rezultati popisa snažno su potvrdili i dokazali tezu Zlatka Vujovića da postoji najmanje 60.000 duplih birača koji nezakonito, osim u Crnoj Gori, glasaju i u Srbiji. CEMI je tim povodom uputio zvaničnu inicijativu Njemačkoj koja koordinira Berlinskim procesom o uparivanju baze podataka Crne Gore, Srbije i BiH.

 

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.