Parlament Turske ove sedmice glasa o članstvu Švedske u NATO
Foto: Arhiva

Parlament Turske ove sedmice glasa o članstvu Švedske u NATO

Turski parlament bi trebalo ove sedmice da glasa o prijemu Švedske u NATO pošto je više od godinu dana odlagana ta odluka koja je ozbiljno zaoštrila veze Ankare sa zapadnim saveznicima.

Televizija CNN Turk je prenijela da bi glasanje moglo biti održano već sjutra, dok je jedan izvor za AFP rekao da bi to moglo biti u četvrtak.

Nakon tog čina, Mađarska bi ostala posljednja prepreka procesu pridruživanja ove zemlje NATO-u.

Švedska i njen susjed Finska bile su tokom cijelog Hladnog rata i nakon toga vojno neutralne zemlje.

Međutim, nakon invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, obje zemlje su odustale od neutralnosti i zatražile pristupanje NATO.

Finska je u međuvremenu primljena u Alijansu, a Turska je dugo uslovljavala prijem Švedske.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.