Osamnaest godina od nesreće na Bioču: Porodice još tragaju za istinom
Foto: Vlada Crne Gore, Arhiva

Najveća željeznička nesreća u istoriji Crne Gore

Osamnaest godina od nesreće na Bioču: Porodice još tragaju za istinom

Tačno osamnaest godina je prošlo od velike željezničke nesreće na Bioču.

U nesreći je poginulo 47 osoba, a više od 200 povrijeđeno. Tragedija se dogodila kada je lokalni elektromotorni voz, koji je saobraćao od Bijelog Polja do Podgorice i Bara, u blizini mjesta Bioče, na izlasku iz tunela, iskliznuo iz šina. Sva četiri vagona se survala u provaliju.

Preživjeli putnik Vesko Vlahović kazao je na konferenciji za novinare da je istina o željezničkoj nesreći na Bioču „na ivici izumiranja“.

“Traganje za istinom, pravdom, zdravljem i dostojanstvom nije dalo očekivane rezultate. Istina je relativna stvar. Tako je pojedinac, društvo ili zajednica posmatraju. Mi 18 godina tragamo za istinom i prisutni smo sa dokumentima i dokazima, ali institucije po nama na to ne reaguju na adekvatan način, čak su nam u Tužilaštvu rekli da im to nije u interesu“, naveo je Vlahović.

Istakao je da je porodicama nastradalih putnika, kao i preživjelima, istina primarna.

“Hoćemo zdravlje i dostojanstvo, to svima treba da bude jasno. Posljedice tog udesa su za nas doživotne. Doživotan je i neprebol porodicama nastradalih putnika“, rekao je Vlahović.

Predsjednik NVO "Voz neprebola" Goran Vojinović kazao je da je u Crnoj Gori najteže dokazati ono što svi znaju.

0P3A9979600x900

Vesko Vlahović, Foto: PR Centar

“Presuda za željezničku nesreću na Bioču najveća je bruka i sramota države, njenih instutucija, pravosuđa, ali i svih onih koji su činili i čine političku elitu Crne Gore. Tužilaštvo nam je dostavilo odgovor da nema interes da obnovi postupak za ono što se desilo na Bioču. Odgovor svih pitanja na ovo je interes, lični interes iznad svega – istine, pravde, ljudskosti, dostojanstva i na kraju zakona“, naveo je Vojinović.

Pitao je nadležne “čemu strah, ignorisanje, kršenje svih pravila i zakona.“

“Tražimo od vas odgovore, a vaš lični interes je iznad pravde i zakona, preko kojih štitite ubice i zločince. Kakva je ovo zemlja koja ubija svoje građane, a ubice štiti kršeći prije svega sve one ljudske i sve druge postulate, norme i zakonitosti koje svaka država mora poštovati“, kazao je Vojinović.

Smatra da je sramno što su u tome učestvovale najviše državne institucije.

“Za istinu na Bioču ne trebaju Europol Sky aplikacije. Ne trebaju dokazi ANB-a. Ne trebaju međunarodne arbitraže. Samo relevatni dokazi koje dostavljamo, nepristrasno tužilaštvo, fer suđenje i poštovanje zakona. Zar puno tražimo“, rekao je Vojinović.

Poručio je da od nadležnih ne traže sažaljivanje, već da se poštuju vladavina prava, pravda i zakon.

“U slučaju Bioča protkani su i očigledno prisutni svi najteži oblici protivzakonitog djelovanja, kao što su krađa, korupcija, zloupotreba službenog položaja, organizovani kriminal i ona najteža – ubistvo i zločin“, zaključio je Vojinović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.