Inicijativa DPS-a: Na javnim površinama postaviti aparate za pružanje pomoći u slučaju srčanog udara

Inicijativa DPS-a: Na javnim površinama postaviti aparate za pružanje pomoći u slučaju srčanog udara

Odbornici DPS-a u Skupštini Glavnog grada Maja Miročević Rotolo, Slađana Vujačić i Nermin Abdić upitili su inicijativu da se na javnim površinama grada postave automatski eksterni defibrilatori čime bi se Podgorica svrstala u projekat "Podgorica -Grad sigurno srca". Inicijativa je upućena Oliveri Injac, gradonačelnici, a DPS predlaže da se iz budžeta Glavnog grada za ovu namjenu izdvoji 15.000 eura kako bi se kupili prvi automatski eksterni defibrilatori.

–Kardiovaskularna oboljenja su i dalje jedan od vodećih uzroka smrti u Crnoj Gori, a brzina intervencije kod srčanog zastoja od neprocjenjivog značaja za preživljavanje. Postavljanjem automatskih eksternih defibrilatora na javnim površinama, čime bi oni postali 24 sata dostupni građanima, u značajnom bi povećalo šanse za preživaljavanjem u slučaju iznenadnog srčanog zastoja i dalo dopirnos širenju kulture hitnog odgovora – piše u inicijativi.

Postavljanjem automatskih eksternih defibrilatora, kako je naznačeno u inicijativi, pratila bi i edukativna kampanja koja bi ukazuala na jednostavno i ispravno korišćenje aparata. Odbornici DPS-a poručuju da su spremni da pruže stručnu i logističku pomoć.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.