FCJK i PEN centar: Sramni Mandićev postupak na koji neće reagovati poražene institucije nauke i kulture

FCJK i PEN centar: Sramni Mandićev postupak na koji neće reagovati poražene institucije nauke i kulture

Zvanični prijem episkopa Crkve Srbije Joanikija Mićovića kod predśednika Skupštine Crne Gore bijedna je demonstracija kola u kojemu se nalazi crnogorsko društvo, još uvijek važećim Ustavom definisano kao građansko.

“To što četnički vojvoda ljubi ruke episkopa koji je svoje duhovno ime odabrao prema svome prethodniku naci-fašističkome kolaborantu Joanikiju Lipovcu bilo bi posve prirodno da taj četnički vojvoda ne obnaša funkciju predśednika Skupštine jedne sekularne države što je doskora baštinila antifašističku i slobodarsku tradiciju. Ljubeći ruke episkopu Crkve Srbije u Skupštini Crne Gore vojvoda Mandić poslao je jasnu poruku svim crnogorskim građanima da je Skupština Crne Gore instrument u rukama Crkve Srbije, odnosno Aleksandra Vučića koji njome suvereno upravlja”, ističe se u reagovanju FCJK i Crnogorskog PEN centra.

Osim skarednoga dočeka kojim je demonstrirana podložnost najvišega zakonodavnog tijela Crne Gore jednoj instituciji Vučićeve Srbije, kako navode, javnost je mogla uočiti i dvije krupne laži u zvaničnome saopštenju predśednika Skupštine Crne Gore.

“Prva je da je Sv. Simeon zaštitnik grada Podgorice, čime se jasno vidi da Crkva Srbije u Crnoj Gori svetosavlje pretpostavlja pravoslavlju i hrišćanstvu zamijenivši apostola i jevanđelistu Marka lokalnim srpskim svecem čije se “zaštitništvo” u Crnoj Gori mjeri brojem razorenih gradova i preobraćanjem slave njihove “u obraz zapustenija”, kako stoji u njegovoj svetačkoj biografiji. Druga krupna laž u tome zvaničnom saopštenju tiče se Miroslavljeva jevanđelja kao svjetski poznatoga crnogorskoga ćirilskog spomenika, nastaloga najvjerovatnije u Kotoru, koji je – liše potonja dva lista – pisao crnogorski pisar Varsameleon”, navodi se u reagovanju.

Jasno je da okupirane i poražene crnogorske institucije nauke i kulture neće reagovati na poniženje države i njezine nacionalne kulture koje su svojim performansom priredili episkom Crkve Srbije i predśednik Skupštine Crne Gore, tj. jedan četnički vojvoda i drugi beatifikator četničkih zločinaca.

“Ali sramni postupak najviše državne ustanove i njezina čelnika obavezuje sve građanske snage u Skupštini Crne Gore da iniciraju njegovu hitnu smjenu ili do daljnjega bojkotuju rad parlamenta kojim upravlja četnički vojvoda. Saopštenjima i tvitovanjem crnogorska opozicija neće se izboriti sa sve brutalnijom i otvorenijom negacijom svih vidova crnogorskoga identiteta i gaženjem svih ustavno definisanih vrijednosti. Crna Gora kroz istoriju opstajala je zahvaljujući hrabrosti i spremnosti da se suoči s brojčano i oružano nadmoćnijim neprijateljima, pa danas ne smije ustuknuti pred šakom Vučićevih marioneta i plaćenika”, kažu iz FCJK i Crnogorskog PEN centra.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.