Kurti: Kosovo ne oprašta zločine Srbije, ni u Račku ni bilo gdje

Kurti: Kosovo ne oprašta zločine Srbije, ni u Račku ni bilo gdje

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je u Štimlju, na akademiji povodom 25 godina od masakra u selu Račak, da "narod i Republika Kosovo ne opraštaju zločine koje je Srbija počinila tokom rata, ni u Račku ni bilo gde drugdje".

- Zločini počinjeni tokom rata nikada ne zastajevaju, jer se ne mogu izbrisati iz istorije države Srbije koja je te zločine počinila i iz istorije Kosova i njegovog naroda koji ih je sa toliko bola doživio i sa tolikim gubitkom naslijedio  - rekao je Kurti.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je traženje pravde svijeta dužnost i da porodice ubijenih prije 25 godina u selu Račak, u toj opštini, zaslužuju da počinioci zločina budu izvedeni pred lice pravde. Ona je kazala da je 15. januara 1999. godine "svijet doživio jedan od najstrašnijih masakra koji se dogodio u Evropi krajem 20. vijeka".

- Taj 15. januar 1999. godine uzdrmao je temelje ljudske svijesti svuda u demokratskom svijetu. Svijet je doživio jedan od najstrašnijih masakra koji se dogodio u Evropi krajem 20. vijeka. Živi su svjedoci koji su iskusili brutalnost tog dana. Pored preživjelih mještana, čija su svjedočenja neophodna za otkrivanje počinilaca zločina, ovaj masakr je imao glavnog svjedoka koji je i danas prisutan i na ovu godišnjicu, ambasadora Vilijama Vokera. Ovo snažno svjedočenje okrenulo je čitav naš napor za slobodu protiv Miloševićevog genocida - rekla je ona.

Prema njenim riječima, poziv na ostvarenje pravde za ubijene je u funkciji zaštite ljudskog dostojanstva.

- Traganje za pravdom je zadatak i znak koji prevazilazi etničke granice i etničke pripadnosti. Porodice masakriranih zaslužuju da počinioci ovog zločina protiv čovječnosti budu izvedeni pred lice pravde - rekla je ona.

Bivši šef Posmatračke misije OEBS-a na Kosovu tokom 1999. godine Vilijam Voker ocijenio je da je Kosovo jedna od najuspešnijih demokratija u Evropi.

- Kosovo je danas uspješna priča, po mom mišljenju ovo je jedna od najuspješnijih demokratija u Evropi, ako ne i u svijetu. Sloboda govora, sloboda štampe, sloboda vjeroispovesti, bezbrojne slobode koje imate - naglasio je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.