U Srbiji više od hiljadu slučajeva velikog kašlja
Ilustracija

U Srbiji više od hiljadu slučajeva velikog kašlja

Na teritoriji Srbije je do 7. januara prijavljeno 1.020 potvrđenih slučajeva velikog kašlja (pertusis), potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Kako se navodi, trenutno su prijavljene epidemije velikog kašlja na teritoriji Grada Beograda, kao i porodična epidemija sa dvoje oboljelih u Boru, na istoku Srbije.

“Najveći broj slučajeva pertusisa u odnosu na mjesto prebivališta prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga i Grada Beograda, dok su najviše stope incidencije bile na teritoriji Južnobačkog i Južnobanatskog okruga”, rečeno je u Institutu za javno zdravlje “Batut” za RSE.

Kako kažu u toj ustanovi, na teritoriji Kolubarskog, Zaječarskog i Topličkog okruga za sada nije bilo prijavljenih slučajeva pertusisa.

Vakcina protiv velikog kašlja je obavezna i daje se bebama sa navršena dva mjeseca.

Specijalistkinja dečje pulmologije Snežana Rsovac ranije je rekla za RSE da pojava velikog kašlja pokazuje da jedan broj roditelja odlaže redovnu imunizaciju djece.

Institut “Batut” navodi da se radi o veoma zaraznoj bakterijskoj infekciji disajnih puteva od koje najčešće oboljevaju bebe do jedne godine, i djeca i mladi, od 10 do 20 godina.

Upozorava se i da oboljeli ne treba da borave u blizini odojčadi, novorođene i male djece, kao i da osoba sa pertusisom može da bude zarazna četiri do pet nedjelja.

Osim u Srbiji, veliki broj oboljelih od velikog kašlja zabilježen je u državama regiona.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.