Najviše plate u Hrvatskoj 2023. imali 'cloud' inženjeri - više od 3.100 eura

Najviše plate u Hrvatskoj 2023. imali 'cloud' inženjeri - više od 3.100 eura

Najvišu prosječnu mjesečnu platu u Hrvatskoj u 2023. godini su imali "cloud" inženjeri - 3.121 euro, a slijede piloti sa 2.760 eura i IT arhitekte sa 2.397 eura, dok su najslabije plaćeni bili krojači i spremačice sa 622, odnosno 677 eura u prosjeku, pokazala je danas objavljena analiza portala MojPosao.

Kako prenosi Hina, u 2023. godini prosječna mjesečna neto plata s uključenim dodacima u Hrvatskoj je iznosila 1.139 eura, što je 14 odsto više nego prethodne godine.

Plate u privatnim firmama u stranom vlasništvu bile su sedam odsto više od prosjeka (1.222 evra) dok su primanja zaposlenih u firmama u pretežno domaćem vlasništvu bila četiri odsto niža od prosjeka (1.092 evra).

Ispod prosjeka bile su i plate u firmama u državnom vlasništvu, oko pet odsto i zarade u javnoj upravi i lokalnoj samoupravi iznosila, oko devet odsto.

Geografski gledano, najniže plate, za 19 odsto ispod proseka, bile su u Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-sremskoj županiji, a najviša prosečna plata je prošle godine bila u Gradu Zagrebu - 1.256 eura što je deset odsto iznad prosjeka, prenosi Hina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.