Dječak prijetio učenicima da će ih zaklati i zapaliti školu: Oglasio se Ustavni sud Hrvatske

Dječak prijetio učenicima da će ih zaklati i zapaliti školu: Oglasio se Ustavni sud Hrvatske

Zbog teškog incidenta 16-godišnjak u Hrvatskoj završio je u istražnom zatvoru, ali je Ustavni sud sada utvrdio da je prekršeno pravo na ličnu slobodu koju garantuje Ustav Hrvatske. Iako je njegova advokatica tražila da mu se odredi neka blaža mjera, zadržan je iza rešetaka. Ignorisane su i riječi njegovih roditelja koji su bili spremni da uzmu bolovanje i prilagode radno vrijeme kako bi bili uz svog sina.

Sudiji za istrage koji je odlučivao o zahtjevu tužilaštva da se dječak pritvori bilo je važno samo ono što je uradio u školi, a radilo se o zaista brutalnom incidentu o kome javnost u Hrvatskoj do sada nije bila obavještena.

Dječak je, kako je rekonstruisao Ustavni sud, sredinom oktobra prošle godine tokom odmora na školskom hodniku prišao četvorici učenika svog razreda i jednog od njih bez ikakvog povoda poprskao suzavcem. U idućem trenutku šakom u kojoj je imao tzv. bokser, zamahnuo je prema njemu. Drugi učenik spriječio ga je u daljem napadu.

Dječak je zatim iz džepa izvadio nož skakavac i počeo da prijeti: “Sve ću vas zaklati, sve ću vas pobiti, baciću u razred molotovljev koktel, sve ću vas pobiti i zapaliti”.

Nakon toga razredni starešina je uspio da ga savlada, ali se tada 16-godišnjak obratio njemu: “Oni nijesu zaslužili da žive, vratiću se ja u školu, zapaliću školu, sve ću vas pobiti”, rekao je.

Kasnije je i u kancelariji direktora nekoliko puta ponovio da će zapaliti školu i sve ih pobiti, a iste je riječi ponovio i pred policajcima koji su pozvani na intervenciju.

Uplašio je svojim činom ostale učenike, ali i zaposlene u školi. Zato je prijavljen zbog prijetnje, ali i pokušaja nanošenja teških povreda.

Nakon privođenja na sud određen mu je istražni zatvor jer je sudija zaključio da bi mogao ponoviti krivična djela koja su mu stavljena na teret.

Doduše, dječak je nakon incidenta najpre dvije nedelje proveo na liječenju, a zatim je sve priznao.

Već tokom ročišta za određivanje istražnog zatvora tvrdio je da se oseća puno bolje.

“Uzimao sam terapiju i ne osjećam nikakvu negativnu energiju. Nemam potrebu da uradim ništa od onoga što piše na ovom papiru. Izvinjavam se svima koje sam uplašio, svim učenicima u mom razredu, kao i profesoru”, kazao je dječak.

U međuvremenu je čak i isključen iz škole, a roditelji, koji do tada nijesu bili svjesni da ima bilo kakvih psihičkih problema, odlučili su da prilagode svoje poslovne obaveze kako bi se mogli više posvetiti svom djetetu.

“S obzirom na sve to, te prema Konvenciji o pravima djeteta, smatram da je državno tužilaštvo trebalo da predloži neku drugu mjeru, a ne istražni zatvor. Smatram i da bi se nekom mjerom opreza ili istražnim zatvorom u domu mogla postići ista svrha. Dobio je i terapiju protiv psihotičnih stanja, a nijesam sigurna može li se ta vrsta liječenja uopšte sprovoditi u zatvorskim uslovima. Ovom dječaku treba liječenje, a ne zatvor”, istakla je dječakova advokatica na sudu, a isto je ponovila i u ustavnoj tužbi.

Ustavni sud utvrdio je u presudi da je dječaku, iako je počinio zaista teško krivično djelo, povređeno pravo na slobodu. Naime, u rješenju kojim mu je određen istražni zatvor nije bilo obrazloženo zašto je baš morao da ostane iza rešetaka, a zašto mu nije određena neka blaža mjera.

“Zbog toga je maloljetniku povređeno pravo na ličnu slobodu zagarantovano Ustavom Hrvatske”, zaključilo je vijeće Ustavnog suda Hrvatske na čelu sa sudijom Rajkom Mlinarićem.

 

 

Izvor: N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.