Stano: Mjere protiv Kosova će biti ukinute kada bude dovoljno pozitivnih koraka

Stano: Mjere protiv Kosova će biti ukinute kada bude dovoljno pozitivnih koraka

Portparol EU Peter Stano izjavio je da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou moguć bilo kada "kada postoji volja" za tim i agenda i dodao da EU ne spekuliše ni o jednom predstojećem sastanaku.

On je naglasio da će biti najavljeno nekoliko dana unaprijed ako dođe do sastanka na visokom nivou između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.  

Prema njegovim riječima rad na dijalogu Beograda i Prištine se nastavlja uz fokus na primjeni dogovorenog u Briselu i Ohridu prošle godine i ocijenio da je dogovor dvije strane o registarskim tablicama bez režima najlepnica konkretan dokaz da je napredak moguć ako postoji dovoljno "dobre volje". 

- Nadamo se da će nastaviti i nakon formiranja nove Vlade Srbije. Nastavićemo da radimo i da se angažujemo sa partnerima da im pomognemo jer to nije zadatak za nas, ovo je zadatak za njih da primjene sve što je dogovoreno. To je bio obavezujući sporazum i države članice EU, institucije EU očekuju da obe strane da nastave na tome da rade što je prije moguće. Nema vremena za gubljenje- poručio je Stano.

Kada je riječ o mjerama koje je EU uvela Prištini, Stano je rekao da EU prati situaciju i da, kada bude preduzeto dovoljno pozitivnih koraka, razmotriće mjere i eventualno ih ukinuti.

- Što se tiče mjera, nadgledamo situaciju svakoga dana, imamo ljude na terenu i posvećujemo dosta pažnje i truda kako bismo vidjeli šta se događa. Radimo sa partnerima kako bismo im pomogli u neophodnim koracima deeskalacije i rešavanju problema koji su doprineli poslednjoj krizi. Kada bude dovoljno pozitivnih koraka, EU će razmisliti o sankcijama Kosovu i eventualno ih povući- poručio je Stano, piše Kosovonline.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.