Pedijatara fali, u Ministarstvu čekaju rezultate popisa
Ilustracija

Problemi u domovima zdravlja

Pedijatara fali, u Ministarstvu čekaju rezultate popisa

Nedostatak pedijatara u zdravstvenim ustanovama u odnosu na sistematiziju u velikom broju domova zdravlja i bolnica može dovesti u pitanje i održivost sistema izabranog ljekara. Preopterećenost pedijatara je očigledna u tim ustanovama, dok u Ministarstvu zdravlja kažu da čekaju rezultate popisa kako bi ustanovili da li nedostaje ljekara za djecu.

Od sjevera do juga brojni domovi zdravlja kubure sa pedijatrima. Tako u Ulcinju umjesto tri radi samo jedan, dok u Nikšiću trenutno fale čak četiri izabrana ljekara za djecu.

"Sad sam ostala jedini pedijatar i preopterećena sam obimom posla", kaže za TVCG dr Vlora Kurtim pedijatar u Domu zdravlja u Ulcinju. 

"Znam samo da nas pet na ovakav način i ovakve uslove rada nećemo moći dugo izdržati i da će brojka pet biti i manja u narednom periodu", dodaje dr Snježana Dašić, pedijatar u Domu zdravlja u Nikšiću.

Iz Ministarstva zdravlja ističu da jedan pedijatar ide na 1.000-2.000 djece.

"Da bi imali precizan podatak da li fali negdje i koliko moramo da imao podatke o tačnom broju stanovnika odnosno tačnom broju djece u toj opštini. Mi u ovom trenutku nemamo tačne podatke, tako da čekamo popis", saopštio je Radovan Nikolić – generalni direktor Direktorata za zdravstvenu zaštitu.

I dok u Ministarstvu čekaju rezultate popisa, pedijatri ukazuju na dodatne probleme.

"Zadnjih 6 mjeseci, odnosno godinu je ostalo još vjerovatno više od 3000 djece koja nemaju izabranog pedijatra", kaže dr Kurti.

"Ako izračunate da mi moramo da pregledamo svoje pacijente i da imamo svi oko 2000 djece mi sad u stvari moramo da radimo za dvoje i da na svaku od nas gravitira od 3.000 do 4.000 djece", dodaje dr Dašić.

Na ovaj način, pedijatri ističu, dovodi se u pitanje sistem izabranog ljekara.

Uprkos prevelikom opterećenju koje trpe pedijatri u dispanzerima, iz Ministarstva zdravlja ističu da niko nije ostao bez zdravstvene zaštite.

"Mogu odgovorno da kažem da je zdravstvena zaštita za djecu obezbijeđena svuda u CG. Kada kažemo da fali ljekara to možemo da posmatramo sa različitih aspekata. Bitno je da je zdravstvena zaštita obezbijeđena i da pacijenti nijesu bez ljekara", ističe Nikolić.

Probleme sa brojem pedijatara u odnosu na sistematizaciju imaju domovi zdravlja uglavnom na primorju, kao i nikšićka i pljevaljska bolnica. Pojedine zdravstvene ustanove nedostatak prevazilaze povlačenjem ljekara iz penzije. Najteža situacija je trenutno možda na Žabljaku, gdje pedijatar ordinira samo dva puta sedmično.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.