Državljani Kosova mogu u Evropsku uniju bez viza

Državljani Kosova mogu u Evropsku uniju bez viza

Dugo čekivano ukidanje viza za državljane Kosova pri ulasku u Evropsku uniju juče je stupilo na snagu, javlja agencija France Presse.

Bezvizni režim stupio je na snagu u ponoć s nedjelje na ponedjeljak. Kosovari sada mogu putovati u zemlje šengenskog prostora bez viza te u njima mogu provesti po 90 dana u pola godine.

Reforma se u Prištini tumači kao još jedan korak prema punom priznanju države te prema ambiciji, najavljenoj 2008. godine, da se pridruži Evropskoj uniji. 

Kipar, Grčka, Rumunija, Španija i Slovačka i dalje nisu priznali Kosovo. 

Šef evrodiplomatije Žozep Borelj najvao je odluku Evropske unije da građanima Kosova od 1. januara omogući bezvizni režim u šengenskom prostoru "istorijskom" i poručio da ona donosi značajnu koristi i Kosovu i Uniji.

- Na snagu stupa istorijska odluka EU. Građani Kosova od danas mogu da putuju u EU bez viza. Ovo donosi značajne koristi i Kosovu i EU - objavio je Borelj na društvenoj mreži X.

Borelj je naglasio da je sad cio Zapadni Balkan „viznom liberalizacijom povezan sa šengenskim prostorom“.

Odlukom o viznoj liberalizaciji građani Kosova od danas u šengenskom prostoru mogu da borave najviše 90 dana u okviru šest mjeseci bez viza, nakon čega narednih pola godine ne mogu da ulaze u tu zonu.

Krajem 2023. godine Evropska unija (EU) na svom zvaničnom sajtu objasnila je da putnici sa Kosova mogu da ulaze više puta u okviru šest mjeseci u šengen zonu, ali najduže u trajanju od 90 dana.

Takođe, građani Evropske unije moći će bez vize da borave na Kosovu.

- Kosovo je dosledno ispunjavalo sve kriterijume i kontinuirano je pokazivalo svoju posvećenost. Ovim dostignućem, svi partneri sa Zapadnog Balkana uskoro će imati bezvizni pristup EU - objavljeno je na sajtu EU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.