"Zabrinjavajući napadi vlasti Srbije na europoslanika Šidera"

Partija evropskih socijalista (PES) ocijenila je da su duboko zabrinjavajući konstantni napadi u medijima i lažne optužbe na račun europoslanika Andreasa Šidera (Schieder), koje iznose vlasti Srbije.

Ta partija koja okuplja socijaldemokratske i progresivne partije iz zemalja članica EU i Velike Britanije, saopštila je 28. decembra da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić optužuju Šidera da je subjektivno izvještavao o neregularnostima tokom opštih izbora u Srbiji 17. decembra.

Generalni sekretar PES Đakomo Filibek (Giacomo Filibeck) izjavio je da je Šider bio u Srbiji kao dio posmatračke misije Evropskog parlamenta i da je izvijestio o tvrdnjama o kršenju izbornih pravila sa kojima se susreo.

"Optužujući Šidera za maliciozne izvještaje, vlasti Srbije podrivaju povjerenje naroda Srbije u demokratiju i građanska prava koje Evropska unija štiti", kazao je Filibek.

U saopštenju se navodi i da je Šider tokom posmatračke misije u Srbiji vidio vjerodostojne izvještaje o izbornim nepravilnostima i da je u ime grupe Socijalisti i demokrate, druge po snazi u Evropskom parlamentu, pozvao na nezavisnu istragu svih prijavljenih neregularnosti.

Kontroverze u vezi sa izborima podstakle su nasilne proteste širom Srbije, posebno u Beogradu, navodi PES i dodaje da poziva sve strane da traže mirno i demokratsko rješenje za nastalu situaciju.

"Partija evropskih socijalista je uvijek podržavala evropsku budućnost Srbije i Zapadnog Balkana i vjeruje da će produbljivanje demokratskog procesa u regionu donijeti samo korist Srbiji i njenim građanima", navodi se u saopštenju.

Šider, vođa Socijaldemokratske partije Austrije u Evropskom parlamentu, prethodnih dana je više puta rekao da su na izborima u Srbiji uočene brojne neregularnosti i da su oni bili daleko od evropskih standarda, zbog čega je neophodno sprovesti međunarodnu istragu i ponoviti izbore u Beogradu, ali pod drugačijim uslovima.

Brnabić je u nekoliko navrata optužila Šidera da "laže" kada kaže da su izbori bili neregularni, dok je Vučić rekao da evroposlanik iz Austrije "nema pravo da soli pamet (Srbiji) jer je pokrao izbore u svojoj partiji".

U Beogradu se posljednjih 11 dana održavaju protesti zbog navoda o krađi glasova tokom izbora održanih 17. decembra.

Posmatračka misija CRTA je objavila da je na dan održavanja izbora došlo do organizovanih migracija koje su uticale na ishod beogradskih izbora.

U Preliminarnom izvještaju koji je objavio ODIHR se, između ostalog, navodi da je izborni dan prošao mirno, ali i da "je narušen izolovanim slučajevima nasilja, proceduralnim nepravilnostima i čestim navodima da se birači organizovano prevoze autobusima kako bi dali podršku vladajućoj stranci na lokalnim izborima".

Svjedočenja o tome zabilježio je i Radio Slobodna Evropa.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.