Kurti: Odluka o tablicama tek kada se uvjerimo da je Srbija sprovodi

Kurti: Odluka o tablicama tek kada se uvjerimo da je Srbija sprovodi

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na sjednici Vlade izjavio da će odluka o slobodnom kretanju vozila sa srpskim tablicama na teritoriji Kosova biti donešena tek kada bude potvrđeno da Srbija istu odluku sprovodi za vozila sa kosovskim tablicama na svojoj teritoriji.

- Naš stav po pitanju registarskih tablica je zasnovan na principu reciprociteta, nastavićemo da budemo principijelni i konstruktivni, donijećemo našu ekvivalentnu odluku kao pitanje recipročnih međudržavnih odnosa, čim naša granična policija dokumentuje i potvrdi da Srbija nesmetano i u potpunosti sprovodi svoju odluku - rekao je Kurti.

Trenutno vozači koji na teritoriji Kosova upravljaju vozilom sa srpskim tablicama, preko državnih simbola moraju da prelijepe bijele naljepnice. Isto pravilo važi za vozače koji upravljaju automobilom sa kosovskim tablicama na teritoriji Srbije, ali će se tako nešto promijeniti od 1. januara 2024. godine.

Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković je 25. decembra potvrdio da je Vlada Srbije usvojila odluku o slobodnom kretanju vozila sa RKS (Republika Kosovo), uz napomenu da je takva odluka donijeta isključivo iz praktičnih razloga.

Podvukao je takođe da se takva odluka Vlade Srbije ne može tumačiti kao priznavanje nezavisnosti Kosova.

Inače, preljepljivanje državnih simbola Kosova i Srbije na registarskim oznakama, dvije strane su dogovorile u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Evropska unija, koja posreduje dijalogom, je pozdravila odluku Srbije da zvanično prizna registarske tablice RKS, te izrazila očekivanje da Kosovo odgovori na sličan način.

Premijer Kurti je ocijenio da Srbija pitanje registarskih oznaka koristi kako bi smanjila pritisak međunarodne zajednice zbog napada u Banjskoj 24. septembra, kada je naoružana grupa Srba napala policiju Kosovo. Tada je ubijen policajac Afrim Bunjaku, a Priština je za napad optužila Beograd, što je Srbija negirala.

- Ova akcija Srbije (oko registarskih tablica), koja je više nego konstruktivna i korak ka normalizaciji, je još jedan manevar ne zarad srpske države, svakako ne zarad Kosova, nego zarad vlasti u Beogradu - rekao je Kurti 27. decembra na sjednici Vlade.

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bisljimi je 26. decembra rekao da se pitanje registarskih tablica u posljednje dvije godine koristilo "kao sredstvo za eskalaciju i destabilizaciju" situacije.

On je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je međusobno priznanje registarskih tablica sve vrijeme bilo prijedlog kosovske delegacije u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

- Nažalost, moralo je da prođe 18 mjeseci sa tenzijama i barikadama, otporom i insistiranjem na tehničkom nivou da su naljepnice trajno rješenje, kao i povlačenjem (Srba) iz institucija u novembru prošle godine, da bi se došlo do zaključka, koji je isti kao i prvobitni prijedlog Kosova - napisao je Bisljimi.

Srbija je na prihvatanje kosovskih registarskih oznaka pristala sporazumom iz 2011. godine u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije.

Istovremeno je Srbija trebala da prestane da izdaje tablice za gradove na Kosovu.

Izvor Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.