Najkraći dan u godini: Danas počinje zima
Ilustracija

Najkraći dan u godini: Danas počinje zima

Na sjevernoj hemisferi zima je zvanično počela danas, 22. decembra, u 4.27 časova. Ovaj dan je poznat i kao zimski solsticij, odnosno zimska kratkodnevnica i biće najkraći u ovoj godini.

Najkraći dan ili početak zime obilježava period od 24 časa tokom kojeg ima najmanje dnevnog svjetla u godini. Nakon ovog datuma, noć postepeno postaje sve kraća, a dan sve duži. Ova pojava se ne događa istog datuma svake godine, nekada se može desiti 21. decembra, a nekada 22.

Do ove pojave dolazi kada je Sjeverni pol okrenut od Sunca, zbog čega na sjevernoj hemsferi počinje zima, a na južnoj hemisferi ljeto. To je trenutak kada je Sunce najbliže Zemlji, iz tog razloga emituje najmanje sunčevih zrakova. Istovremeno, ovo je najhladniji i najkraći dan u godini.

Mnogi narodi tradicionalno slave zimsku kratkodnevnicu, ona je dio mnogih kultura širom svijeta, čak je i dio hrišćanske kulture.

Dan će 22. decembra trajati samo sedam sati i 49 minuta, što je za skoro devet sati kraći dan nego ljeti, prenosi Danas.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.