Milatović: Prioritet donosilaca odluka mora biti zdravlje svih, a posebno djece
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore povodom obilježavanja Dana Kliničkog centra

Milatović: Prioritet donosilaca odluka mora biti zdravlje svih, a posebno djece

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovao je svečanosti povodom obilježavanja Dana kliničkog centra Crne Gore.

Tom prilikom, obišao je i Institut za bolesti djece, gdje ga je dr Velibor Majić direktor Instituta upoznao sa načinom rada i izazovima sa kojima se suočavaju, naročito imajući u vidu da se djeca iz cijele Crne Gore liječe u ovoj ustanovi staroj preko 60 godina.

Predsjednik je istakao da izazovi sa kojima se ova ustanova, u infrastrukturnom i kadrovskom smislu suočava, treba da budu iznad dnevne politike i u fokusu donosilaca odluka jer je zdravlje naših najmlađih prioritet cijelog društva.

Obraćajući se prisutnima na obilježavanju Dana Kliničkog centra Crne Gore, istakao je, da je ova institucija stub zdravstvenog sistema naše zemlje i iskazao posebnu zahvalnost zaposlenima i rukovodstvu koji adekvatno odgovaraju svim zdrastvenim izazovima sadašnjeg vremena.

Dodao je, da je najprestižnijoj ustanovi crnogorskog zdravstvenog sistema potrebno dodatno ulaganje u jačanje infrastrukture i tehnološko osavremenjavanje.

Pored započete izgradnje Klinike za infektivne bolesti i Klinike za mentalne bolesti, ovdje bih stavio akcenat na još tri važne infrastrukturne potrebe KCCG.

Centru za neonatologiju, u kojem se vrši specifična intenzivna njega i liječenje rizične novorođenčadi sa teritorije Crne Gore, hitno je potrebno povećanje prostornih kapaciteta koji će odgovarati evropskim standardima.

”Jedan dio prostora Pedijatrijske klinike ostao je infrastrukturno nepromijenjen od osnivanje ove Klinike i upravo u tom prostoru se liječe djeca sa različitim oboljenjima. U skladu sa savremenim konceptom liječenja, potrebno je obezbijediti odvojene bolničke prostore za liječenje različitih patologija i država, a prije svega Vlada Crne Gore, mora učiniti sve da to omogući”, rekao je predsjednik Milatović.

Istakao je da se nada da će Klinički centar uskoro dobiti i novu zgradu Urgentnog centra čiji će direktni korisnici biti svi stanovnici Glavnog grada, ali i opština Tuzi, Danilograd i Zeta, a indirektni svi stanovnici Crne Gore jer se prijem svih pacijenata koji se upućuju iz drugih ustanova obavlja upravo preko Urgentnog centra.

”Želio bih da iskoristim ovu priliku da, kao Predsjednik Crne Gore, istaknem ličnu i institiucionalnu podršku svim inicijativama usmjerenim ka poboljšanju uslova rada i života zaposlenih kako u ovoj zdravstvenoj instituciji tako i u cjelokupnom zdrastvenom sistemu. Apelujem na sve relevantne državne organe, prije svega na Vladu Crne Gore, da imaju još više sluha i senzibiliteta za inicijative ljekara i daju svoj maksimum da iznađu rješenja za njihove zahtjeve. Znam da ovo nije lako, ali vjerujem u dobru volju Vlade Crne Gore”, poručio je Milatović.

Naglasio je da je sposobnost cjelokupnog osoblja Kliničkog centra Crne Gore da odgovori svakodnevnim zadacima i u nekada ni malo lakim uslovima, učinila Klinički centar najreprezentativnijom i najreferentnijom zdrastvenom ustanovom u Crnoj Gori.

”U ime svih građana Crne Gore želim da iskažem najdublje poštovanje i divljenje prema ljekarima, medicinskom i nemedicinskom osoblju Kliničkog centra i njegovom rukovodstvu”, kazao je Milatović.

Obraćajući se ljekarima, istakao je njihovu spremnost da odgovore vremenima prepunim izazova, i njihovo neumorno i posvećeno istrajavanje na najplemenitijem putu - putu čuvanja i spasavanja života.

”Vaša nesebična posvećenost ovom poslu nas obavezuje da moramo učiniti sve što možemo da vam obezbijedimo najbolje uslove za rad i dostojanstvenu svakodnevicu koja bi vam omogućila da se nesmetano fokusirate na vaš poziv i u kontinuitetu postižete najbolje moguće rezultate”, na kraju je dodao predsjednik Milatović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.