Institut za javno zdravlje: Šest beba oboljelo od velikog kašlja
Institut za javno zdravlje

Institut za javno zdravlje: Šest beba oboljelo od velikog kašlja

Šest beba oboljelo je od velikog kašlja, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

Kako su naveli u saopštenju, od početka novembra u Crnoj Gori je prijavljeno 129 slučajeva obolijevanja od ove bolesti.

"Među prijavljenim slučajevima (129), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (71), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (20), u uzrasnoj grupi 6-10 godina (15), 1-5 godina (9), ispod 1 godine (6), 16-20 godina (6) i po jedan slučaj u uzrasnim grupama 21-25 i preko 65 godina", istakli su u saopštenju.

Najveći broj slučajeva registrovan je u Podgorici (94), Danilovgradu (16), Budvi (3), Cetinju (3), Tivtu (3), Zeti (3), Kotoru (2) i po jedan slučaj u Andrijevici, Bijelom Polju, Herceg Novom, Nikšiću i Pljevljima.

"Od 129 registrovanih slučajeva, kod 120 njih je od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina (kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta) ili osobe nisu imunizovane ili ne postoji podatak o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina)", dodaju iz IJZ. 

Napomenuli su da su o vanrednoj vakcinaciji vikendima svi roditelji, koji imaju validan broj telefona u elektronskom kartonu, dobili poziv i putem SMS poruke.

"Takođe, napominjemo da se, pored dopunskih termina, vakcinacija sprovodi i prema zakazanim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu", zaključeno je u saopštenju. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.