Fajon na sastanku šefova diplomatija EU: Ne smijemo zaboraviti Zapadni Balkan
Tanja Fajon

Fajon na sastanku šefova diplomatija EU: Ne smijemo zaboraviti Zapadni Balkan

Ne smijemo zaboraviti Zapadni Balkan, poručila je potpredsjednica Vlade Slovenije i ministarka vanjskih i evropskih poslova Tanja Fajon na sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije (EU).

U Briselu je juče održan sastanak ministara vanjskih poslova članica EU i pet zemalja Istočnog partnerstva – Jermenije, Azerbejdžana, Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

“Slovenija podržava početak pristupnih pregovora EU sa Ukrajinom i Moldavijom i davanje statusa kandidata za članstvo Gruziji, ali ne smijemo zaboraviti na Zapadni Balkan”, rekla je Fajon.

Ona je prehodno početkom decembra u intervjuu makedonskoj agenciji MIA rekla da je ova godina izuzetno važna za proširenje i da na decembarskom samitu EU očekuje ohrabrujuće izvještaje.

“Pred kraj godine očekujem ohrabrujuće izveštaje, želim da vidim početak pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, očekujemo pristupne pregovore sa Ukrajinom, Moldavijom, dalje sa Gruzijom i u tom kontekstu je ključno da Sjeverna Makedonija i Albanija novom međuvladinom konferencijom otvore i započnu konkretne pregovore”, rekla je Fajon.

Ona je navela da je proširenje EU postalo geostrateška nužnost.

“Ako pogledamo šta se dešava oko nas, ruska agresija u Ukrajini, sukob na Bliskom istoku, EU mora biti jaka, mora biti jedinstvena, imamo jasnu bledsku obavezu da se države pripreme za proširenje do 2030. godine. Sa druge strane, ja i Slovenija težimo da zemlje Zapadnog Balkana budu spremne i sposobne da uđu u EU”, rekla je Tanja Fajon.

Radio Slobodna Evropa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.