Stoltenberg: Bezbjednosna situacija na Zapadnom Balkanu i dalje krhka
Jens Stoltenberg

Stoltenberg: Bezbjednosna situacija na Zapadnom Balkanu i dalje krhka

NATO smatra da je bezbjednosna situacija na Zapadnom Balkanu i dalje veoma krhka, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg ističući da na Kosovu i u Bosni postoji potencijal za tenzije, prenosi RSE.

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem u sjedištu Alijnase u Briselu ponovio zabrinutost zbog porasta tenzija i nasilja tokom prošle godine na sjeveru Kosova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Osudio je prošlogodišnje izbijanje nasilja na Kosovu i ukazao na brzi odgovor NATO koji je „rasporedio dodatnih 1.000 vojnika i oklopna vozila“, saopšteno je na portalu Alijanse.

Stoltenberg je naglasio da je NATO „posvećen osiguranju da Kfor nastavi da ispunjava svoj UN mandat“.

NATO je povećao prisustvo na Kosovu sa hiljadu dodatnih vojnika od napada naoružane grupe Srba na kosovsku policiju kod sela Banjska na sjeveru Kosova 24. septembra prošle godine.

On je takođe potvrdio da NATO nastavlja da procjenjuje potrebu za daljim prilagođavanjem prisutnosti i u Bosni i Hercegovini.

“Poruka je da se sve strane treba suzdržati od zapaljive retorike, te da se moraju poštovati teritorijalni integritet i međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine. Blisko smo sarađivali sa Evropskom unijom, i u Bosni, a sada zapravo radimo zajedno na terenu. Ali takođe podržavamo naše vojno prisustvo i na Kosovu. Dijalog u kojem posreduje EU, je jedini način da se pronađe trajno rješenje“, izjavio je generalni sekretar NATO.

Generalni sekretar je takođe rekao da će ambasadori NATO posjetiti Sarajevo naredne nedjelje rekavši da je to „demonstracija snažne podrške za suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“.

Stoltenberg je naglasio kritičnu ulogu Crne Gore u osiguranju stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Pozdravio je čvrstu posvećenost crnogorskog premijera reformama kao i crnogorskom putu ka euroatlantskim integracijama, navodi se u saopštenju NATO.

Stoltenberg je istakao crnogorski doprinos bezbjednosti saveznika uključujući slanje trupa u multinacionalne borbene grupe u Bugarskoj i Letoniji, i rekao da Crna Gora takođe doprinosi u “izgradnji efikasnijih i inkluzivnijih bezbjednosnih snaga“ kao dio NATO misije obuke u Iraku.

Govoreći o podršci Ukrajini Stoltenberg se zahvalio Crnoj Gori na njenim doprinosima kroz NATO Sveobuhvatni paket pomoći (CAP) i apelovao na saveznike da nastave da povećavaju podršku Ukrajini u ovo kritično vrijeme.

U osvrtu na predstojeći samit Aijanse u Vašingtonu generalni sekretar je rekao da će “ulazak Švedske u NATO učiniti cijelu Alijansu jačom“. Zahvalio je turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu zbog brzog potpisivanja nedavne ratifikacije članstva Švedske u Alijansu u turskom parlamentu i rekao da se raduje mađarskoj ratifikaciji čim se njen parlament bude ponovo sastao.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.