Vučić: Izbori nisu igra, država nije igračka
Aleksandar Vučić

Vučić: Izbori nisu igra, država nije igračka

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras građanima da izbori nisu igra i da država nije igračka.

"Mnogima se čini da su nečije riječi slađe, ljepše, brže i jednostavnije izražene nego što ih ja izražavam, ali različite su pozicije. Nekome ko hoće da dobije procenat, dva ili tri više, nije problem da izgovori stvari za koje sutra ne mora da odgovara nikome, a ja moram da vodim računa o svakoj reči, zato što ću sutra da položim račun narodu", rekao je Vučić u emisiji Ćirilica na TV Hepi.

Istakao je da situacija objektivno nije tako laka kao što bi mnogi da je predstave.

Vučić je rekao da je situacija kao na raskrsnici na kojoj dolaze vozila iz suprotnih smjerova i gdje morate da sačuvate poziciju Srbije koja nije jednostavna.

"U svakom slučaju, mislim da ukoliko jedan od ovih velikih sukoba prestane, a ako me pitate, sumnjam da će to da se dogodi, čak i za one koji govore da je Hamas gotovo poražen, plašim se da će da se proširi na neke druge teritorije", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je izjavio da se plaši da će situacija oko Kosova i Metohije i Republike Srpske da bude postavljana na sve oštriji način u narednom periodu, kao i da će Zapad da bude sve nervozniji pred ruske izbore 17. marta.

Pojasnio je da je za očekivati da će ruski predsjednik Vladimir Putin očekivati uspjehe na bojnom polju, a da će se sa druge strane održati i izbori na Tajvanu i za Evropski parlament.

"Oni koji su jastrebovi protiv Srbije biće još žešći poput Grošelja i Viole fon Kramon do svih ostalih koji će da dođu da nam sole pamet, da nam objasne da nije bio dobar izbor, da nema demokratije ovde, a oni su mnogo velike demokrate. I to će da rade sve do maja", rekao je Vučić.

Dodao je da se tada cio svijet seli u SAD gdje će biti održani najveći izbori, ali to ništa ne znači. 

Vučić je istakao da je Srbija na evropskom putu, ali je, kako kaže, dala sebi za pravo da vodi slobodarsku politiku.

"Srbija je danas možda jedina zemlja, u ovom dijelu Evrope svakako, možda i u cijeloj Evropi, koja može da bude na evropskom putu i koja je sebi dala za pravo da vodi nezavisnu i slobodarsku spoljnu politiku. Da sami donosimo odluke kako ćemo da se izjasnimo po pitanju jedne deklaracije, druge deklaracije, a to je na dnevnom nivou, da li prihvatate ovu deklaraciju ili onu deklaraciju", rekao je on.

Dodao je da se Srbija nije priključila deklaracijama koje su nosile nove sankcije Rusiji, jer ima svoje interese.

Vučić je istakao da je njegov posao da vodi zemlju i da bude što je više moguće nepristrasan.

Ekonomija Srbije bi u 2024. mogla da raste i četiri odsto, a to znači novi rast plata

Aleksandar Vučić izjavio je da će ekonomija Srbije, prema procjenama MMF-a, u 2024. rasti 3,6 odsto, ali da bi to moglo da iznosi i četiri odsto, što bi značilo novo drastično povećanje plata i penzija.

"Mi se nadamo i četiri odsto, što bi značilo novo drastično povećanje posle povećanja plata (od januara) od 10 odsto plata i ukupno 21,4 odsto povećanja penzija. Vjerujem da bismo mogli još ozbiljnije da popravimo životni standard ljudi, ali ne znate šta su novi izazovi i šta je to što još može da se dogodi", rekao je Vučić.

Istakao je da je zato potrebno da uvijek imamo i više novca u državnoj  kasi.

"I kad me pitaju zašto imate skoro pet milijardi u kasi, pa imamo zato što uvijek očekujete neki novi izazov i neki veliki šok u svijetu. Da li će to da bude dio energetske krize ili neke veće ekonomske krize... Evropska unija je treći kvartal u recesiji, a mi zavisimo dobrim dijelom od EU. A nama je treći kvartal bio najbolji u Evropi od 3,6 odsto", rekao je Vučić.

Izjavio je da je Beograd jedina metropola u regionu i da bez obzira što Srbiji još mnogo toga nedostaje da bi po životnom standardu sustigla Hrvatsku, razlika između dva grada se smanjuje i nastaviće tako.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.