Prodat je za pravo bogatstvo a nikad nije opran: Pročitajte u čemu je tajna Porschea iz 1993. godine
Foto: Instagram

Prodat je za pravo bogatstvo a nikad nije opran: Pročitajte u čemu je tajna Porschea iz 1993. godine

Izgleda prljavo, nikad nije oprat, ali prodat je za bogatstvo. Ovaj Porsche 964 Carrera RSR 3.8 iz 1993. godine ima samo 10 km na brojčaniku, a 30 godina star zaštitni film iz fabrike je još na njemu.

Porsche 911 Type 964 Carrera RSR 3.8 Strassenversion je drumska verzija Porscheovog trkačkog automobila 964 RSR s početka 1990-ih. Proizveden je samo 51 primjerak, a kupcima je isporučen direktno iz fabrike.

Porsche Motorsport je napravio samo dvije Strassen verzije, a ovaj primjerak je jedan od te dvije, navodi Revija HAK.

Vlasnici nisu ni uklonili zaštitni film s lakiranja, a mjerač pokazuje 10 km. Ispod zaštitnog filma se nalazi lak u polarnoj srebrnoj boji, a unutrašnjost je izrađena od jarko crvene kože.

Automobil je opremljen rezervoarom goriva od 120 litara, kao i Le Mans motorom s dvostrukim svjećicama na svakom od šest cilindara.

Sada je ovaj Porsche prodat na Bonhamsovoj aukciji u Abu Dabiju za 2.127.500 američkih dolara.

Vjerovatno će novi vlasnik morati da potroši još novca na pokretanje motora, jer nije upaljen od 1993. godine. Snaga je po fabričkim podacima iznosila 320 KS, ali prema Car & Driveru, stvarna snaga je 375 KS. Porsche 911 RSR ima samo 1.210 kg, tako da ubrzanje do 100 km/h traje samo 3,7 sekundi, što je brže od Ferrarija F40.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.