UN: Program pomoći u Gazi više ne funkcioniše
Foto: Arhiva

UN: Program pomoći u Gazi više ne funkcioniše

Humanitarni program Ujedinjenih nacija (UN) u Gazi više ne funkcioniše, kazao je šef humanitarne službe UN-a Martin Grific.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Grific je rekao da nema izlaza za narod Gaze i da je nada u budućnost, u najboljem slučaju, na prvom mjestu.

“Ovo znači da ako planirate humanitarnu isporuku u Gazi danas, morate planirati vjerovatnoću da će ona biti prekinuta, da može biti napadnuta, da može biti opljačkana, da može biti zaustavljena, biti preusmjerena, da možda neće uspjeti”, kazao je Grific.

Izrael je pristao da, na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država, otvori granični prelaz Kerem Šalom za pregled i inspekciju humanitarne pomoći dopremljene u Gazu preko Rafaha, drugog prelaza.

Grific je, pozivajući na hitan prekid vatre, rekao da uništavanje zdravstvenog sistema u Gazi takođe znači da će se bolesti među ljudima širiti brže.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.