Grčka i Turska potpisale deklaraciju o dobrosusedskim odnosima: Nema problema koji ne može da se riješi
Foto: AFP

Grčka i Turska potpisale deklaraciju o dobrosusedskim odnosima: Nema problema koji ne može da se riješi

Tokom sastanka grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u Atini potpisana je deklaracija o dobrosusjedskim odnosima dvije države, kao i 15 međudržavnih sporazuma.

Turski predsjednik je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Micotakisom izjavio da “ne postoji nijedan problem koji ne može da se riješi“ između Turske i Grčke, regionalnih rivala među kojim su odnosi decenijama zategnuti.

Micotakis je rekao da osjeća “istorijsku odgovornost da iskoristi ovu priliku da dovede dvije države rame uz rame, baš kakve su i granice dvije države“, izvijestili su mediji.

U deklaraciji o dobrosusjedskim odnosima se navodi da su se dvije države opredijelile na to da neguju prijateljske odnose, da se međusobno poštuju, žive u miru i razumijevanju i da rješenja za svaki spor traže u skladu sa međunarodnim pravom.

Grčki i Turski ministri su tokom zvanične posjete potpisali 15 sporazuma, među kojima je i dogovor o jednogodišnjem viznom programu koji bi omogućio turskim turistima da posjećuju obližnja grčka ostrva bez potrebe da za to podnose zahtjev za dozvolu.

“Nadamo se da ćemo naše probleme riješiti konstruktivnim dijalogom, dobrosusjedskim odnosima u okviru međunarodnog prava“, rekao je Erdogan i dodao da će biti “u interesu čitavog regiona da se postigne pravedno, trajno i održivo rješavanje kiparskog pitanja na bazi stvarnog stanja na ostrvu“.

Micotakis je rekao da su njihovi bilateralni odnosi u prošlosti doživljavali turbulencije koje su ponekad bile opasne i da je važno ostati na “mirnijem putu“ na kome se dvije države nalaze već nekoliko mjeseci.

U razgovoru sa grčkom predsjednicom Katerinom Sakelaropulu, Erdogan je izrazio nadu da će današnji sastanak o strateškoj saradnji Turske i Grčke biti prilika za “novu eru u odnosima dvije zemlje“.

Erdogan je u prvoj zvaničnoj posjeti Atini od 2017. godine, nakon višegodišnjih tenzija između dvije zemlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.