Borančić: Nije iznenađenje da su nam đaci u dnu Evrope kada su oni koji ih obrazuju šampioni zatvorenog uma i nazadovanja
AMMAR BORANČIĆ/ - LP

Borančić: Nije iznenađenje da su nam đaci u dnu Evrope kada su oni koji ih obrazuju šampioni zatvorenog uma i nazadovanja

Stanje prosvjete i kompletnog obrazovnog sistema u Crnoj Gori veoma je zabrinjavajuće, još više zabrinjava činjenica da nadležne to mnogo ne uzbuđuje niti se bilo ko bavi strategijom unaprijeđenja ove oblasti, kazao je Ammar Borančić, potpredsjednik Liberalne partije povodom katastrofalnih rezultata na PISA testiranju učenika iz Crne Gore.

Obrazovni sistem temelj je budućeg razvoja i napretka svakog društva, pa ako je sudeći po stanju u crnorskoj prosveti, čeka nas mukotrpan rad i neizvjesna sjutrašnjica u kojoj ćemo kaskati za svijetom, smatra on.

Crna Gora je na PISA međunarodnom testiranju u oblasti obrazovanja, koje je sprovedeno 2022. godine u 63 škole ostvarila najgore rezultate u posljednjoj deceniji, daleko ispod prosjeka, na samom začelju Evrope.

- Umjesto da se Vlada, nadležno ministarstvo, Univerzitet i druge institucije ozbiljno pozabave strategijom razvoja i unaprijeđenja crnogorske prosvete, posljednje četiri godine svjedočili smo samo sistemskom uništavanju obrazovnih institucija. Podsjećam na partijsku "sječu" svih rukovodilaca obrazovnih institucija, imenovanje sveštenika u Odbor Univerziteta ali i stotine hiljada eura koje je Vlada usula u privatne vjerske škole, a ni dan danas se ne zna đe je taj novac građana završio - istakao je Borančić.

Istovremeno se vodi agresivna kampanja za uvođenje vjerske nastave u redovno školstvo, dok nastavnici nastavljaju da zloupotrebljavaju i indoktriniraju đake kao religijske fanatike i ekstremiste, promovišuči mračnjačku dogmu umjesto naučnih principa.

- Pa zato možda i nije iznenađenje da su naši đaci u samom dnu svijeta po znanju iz matematike, čitanja, inovacija i uopšte naučnih disciplina i kritičkog promišljanja svijeta, jer su oni koji treba da ih obrazuju šampioni zatvorenog uma, iracionalnog i nazadovanja - konstatovao je on.

Nasušna potreba Crne Gore je promocija zdravog kritičkog mišljenja, otvoren um najmlađih koji treba da se takmiče sa vršnjacima iz svijeta u otkrivanju novih znanja i vještina a ne u nacionalnom folkloru, istakao je Borančić.

Mladi ljudi, najkvalitetniji kadrovi, napuštaju Crnu u prvom redu upravo zbog naopakog sistema vrijednosti i osjećaja nesigurnosti u ovakvom sistemu, a to je temlje i dugoročnog ekonomskog propadanja.

- To je slika posrnuća jednog društva, a temelje koje postavimo danas sa najmlađim generacijama, dočekaće crnogorsko društvo i državu u narednim decenijama. Postavlja se pitanje, kakvu to budućnost ostavljamo Crnoj Gori te kako se nadati perspektivi budućeg razvoja i boljeg kvaliteta života sa onim što se nameće kao vrhunska vrijednost a čije rezultate pokazuju upravo PISA testiranja - poručio je Ammar Borančić, potpredsjednik Liberalne partije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.