U KBC Berane novi aparat za lasersko razbijanje kamena u bubregu

U KBC Berane novi aparat za lasersko razbijanje kamena u bubregu

Kliničko-bolnički centar (KBC) Berane posjeduje novi aparat za lasersko razbijanje kamena u bubregu, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Načelnica Urološkog odjeljenja u KBC Berane Tanja Cimbaljević kazala je da se, osim u Kliničkom centru, od danas i u toj zdravstvenoj ustanovi može liječiti kalkuloza na najsavremeniji način, zahvaljujući menadžmentu, direktoru Miloradu Magdeliniću i Ministarstvu zdravlja.

Ona je istakla da se za lasersko razbijanje kamena u bubregu koriste moderni uređaji sa laserom, koji su u urologiji dobili masovnu upotrebu nakon 2010. godine.

„Kao velika prednost, ističe se činjenica da je riječ o minimalno-invazivnoj i o veoma efikasnoj metodi u 93 odsto do 100 posto slučajeva“, kaže se u saopštenju.

Kako je navela Cimbaljević, u poređenju sa udarnim talasima ultrazvuka ili rengena, laser pri razbijanju kamena djeluje isključivo na kamen, ne i na okolna tkiva.

Ona je rekla da se zbog toga metoda ističe kao bezbednija, ali i efikasnija.

„Iskustva pacijenata pokazuju da je riječ o minimalno invazivnoj metodi, koja se radi brzo, pod anestezijom, a pacijenti mogu da idu kući istog dana“, istakla je Cimbaljević.

Ona je naglasila da su prednosti laserskog razbijanja kamena u bubregu to što se radi o minimalno invazivnoj metodi, što pacijenti istog dana idu kući, kao i visok procenat uspešnosti.

Kako je navela Cimbaljević, okrnjeni djelovi kamena se sakupljaju i izbacuju, a fleksibilni endoskop može doći i do skrivenih ili zabačenih kamenčića i ne oštećuje okolno tkivo.

Cimbaljević je kazala da procedura laserskog razbijanja kamena u bubregu spada u red ureteroskopija, odnosno kamenu se pristupa kroz uretru.

Ona je objasnila da fleksibilna cijev na vrhu ima laser koji razbija kamen i korpicu koja pokupi usitnjene ostatke kamena.

„S obzirom na to da je riječ o minimalno invazivnoj metodi, ističe se činjenica da može da se koristi i više puta za razbijanje kamena“, rekla je Cimbaljević

Iz KBC Berane saopštili su da su prvu operaciju danas odradili Cimbaljević, urolog u toj zdravstvenoj ustanovi Dragan Labudović i Aleksandar Magdelinić iz Podgorice.

 

Izvor: DAN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.