Lavrov otvoreno rekao ko je sljedeća žrtva u hibridnom ratu: Moldavija je predodređena?
Sergej Lavrov

Lavrov otvoreno rekao ko je sljedeća žrtva u hibridnom ratu: Moldavija je predodređena?

Rusija sa žaljenjem konstatuje da je OEBS u žalosnom stanju, izgledi za organizaciju ostaju nejasni, izjavio je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov na sastanku Ministarskog saveta OEBS-a u Skoplju, prenosi RIA Novosti.

“Za nešto više od godinu dana biće 50. rođendan ali sa žaljenjem moram da kažem da se OEBS približava ovom datumu u žalosnom stanju i da njegovi izgledi ostaju nejasni“, rekao je Lavrov na sastanku Ministarskog saveta OEBS-a.

Lavrov je istakao da je po završetku Hladnog rata OEBS imao istorijsku šansu da na najbolji način ukaže na svoj ujedinjujući potencijal i postane centralni element bezbjednosne arhitekture na kontinentu.

“Ali agresija NATO-a na Jugoslaviji 1999. i odluka da se Kosovo otcijepi od Srbije 2008, kao i napori niza zemalja NATO-a i EU da se Gruzija i Ukrajina suprotstave Rusiji, doveli su do toga da su države NATO-a i EU svojim rukama uništili vojno-političku dimenziju OEBS-a“.

Smisao napora za OEBS sada je doveden u pitanje, izjavio je ruski ministar inostranih poslova.

Lavrov: OEBS se pretvara u privezak NATO-a i EU

“Zapravo, OEBS se pretvara u privezak NATO-a i Evropske unije. Organizacija je – budimo realni – na ivici ponora. Postavlja se jednostavno pitanje: da li ima smisla investirati u njeno oživljavanje?“, rekao je Lavrov na prvom plenarnom sastanku Ministarskog saveta OEBS-a u Skoplju.

Ruski ministar inostranih poslova takođe se zapitao da li će OEBS biti u stanju da se „prilagodi objektivnoj realnosti svjetskog razvoja i ponovo postane platforma za objektivno razmatranje regionalnih bezbjednosnih problema zasnovanih na principima Helsinškog konačnog akta, prije svega principu jednakosti svih zemalja učesnica“.

Lavrov je istakao da “za sada ima mnogo više pitanja nego odgovora“.

Moldavija je, kazao je, predodređena da postane “sljedeća žrtva u hibridnom ratu koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije“. Kaže da NATO i EU ubijaju format „5+2“, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ministar je istakao da je jedan od osujećenih pokušaja rješavanja akutnih problema evropskog kontinenta na principu OEBS-a Kozakov memorandum, “koji je mogao pouzdano da riješi situaciju u Moldaviji prije 20 godina“.

Sastanak Ministarskog saveta OEBS-a održava se u glavnom gradu Sjeverne Makedonije a očekuje se da će učesnici razgovarati o bezbjednosnim izazovima na kontinentu usred aktuelnog sukoba u Ukrajini, kao i o pitanju sljedećeg predsedavajućeg organizacije.

Lavrov je, pišu, imao odvojene susrete sa mađarskim i austrijskim kolegama Peterom Sijatrom i Aleksandrom Šalenbergom. Nasuprot tome, šef poljske diplomatije Simon Šinkovski vel Senk rekao je da je odbio sastanak ministara inostranih poslova OEBS-a u Skoplju zbog učešća ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova.

“Kritikujemo poziv na ovaj sastanak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. S tim u vezi, odlučeno je da odbijam da učestvujem na ovom sastanku u Skoplju“, rekao je on novinarima.

Zbog prisustva ruske delegacije učešće na sastanku OEBS u Skoplju odbio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.