Kako prepoznati da je vrijeme da zamijenite akumulator?
Ilustracija

Kako prepoznati da je vrijeme da zamijenite akumulator?

Većina problema s akumulatorima javlja se u hladnije doba godine, a kako su temperature posljednjih dana sve niže, sada je krajnje vrijeme da posvetite malo pažnje akumulatoru svog automobila.

Iako jednostavan, akumulator je ključan dio automobila bez kojeg nema vožnje.

Ako je on previše prazan, automobil neće upaliti, a vjerujemo da su se mnogi od vas s takvim problemom već susreli.

Kako spriječiti ove krajnje neprijatne situacije koje vas mogu koštati dosta vremena i živaca?

Akumulator automobila svoje najveće slabosti pokazuje na nižim temperaturama. To je karakteristika svih baterija, čak i onih velikih u električnim automobilima koje na niskim temperaturama gube veliki dio svog kapaciteta i dio napona.

I akumulatoru se to događa. Ako je on dovoljno dobro funkcionisao tokom ljeta, to ne znači i da će biti dovoljno dobar za zimu, zbog čega ćete možda morati da ga zamijenite. Ali kako ćete to primijetiti pre nego što dođe do problema koji će za posljedicu imati to da nećete moći da upalite automobil?

Prvi simptom zbog kojeg biste morali da posumnjate u zdravlje vašeg akumulatora je njegova starost. Prvi akumulator koji je fabrički ugrađen u automobil nerijetko može izdržati i više od šest godina, ali nakon toga se vijek sledećeg ugrađenog akumulatora polako smanjuje, prenosi Jutarnji list.

To nije zbog toga što su zamjenski akumulatori lošijeg kvaliteta, iako ima i takvih jeftinih proizvoda, već je kraći vijek akumulatora posljedica starenja samog automobila. Sa godinama automobil, tehnički gledano, postaje sve manjkaviji, a to za posljedicu ima veću potrošnju struje i veće opterećenje samog akumulatora koji će se zbog toga i brže istrošiti.

Prvi akumulator u automobilu je preporučljivo provjeriti najkasnije nakon pet godina, a kod svakog sljedećeg preporučuje se provjera nakon tri godine. To ćete najlakše obaviti u nekom klasičnom servisu ili u brzom servisu. Mnogi od njih su opremljeni dijagnostičkim uređajima koji mogu vrlo precizno ida izmjere stanje akumulatora.

Ako ne namjeravate da posjetite servis, postoje mnogi znakovi problema s akumulatorom koji vam mogu reći da je vrijeme za zamjenu. Ako, na primer, vašem autu treba duže vremena za pokretanje motora ili ako prilikom toga pokretač motora „zapinje“ to može biti znak da akumulator ne radi kako treba.

Ukoliko se to događa u toplijem dijelu godine, vrlo je velika verovatnoća da automobil, kada dođu niže temperature, uopšte neće htjeti da upali.

Ovaj metod nije sto odsto siguran jer slične simptome automobil može razviti i zbog loših kablova, korozije na kontaktima ili problema sa samim pokretačem motora, ali, to je ipak znak da je vrijeme da odvezete auto na servis.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.