Naučnici na pragu otkrića lijeka protiv ćelavosti
ĆELAVOST/ -SHUTTERSTOCK

Naučnici na pragu otkrića lijeka protiv ćelavosti

Naučnici su odštampali prve 3D folikule dlake što pobuđuje nadu u "lijek" protiv ćelavosti.

Istraživači u SAD-u su prvi put štampali 3D folikule dlake u tkivu ljudske kože. Ovo je veliki korak naprijed, a takođe i podsticaj za testiranje ljekova i presađivanje kože.

Dr. Pankaj Karande, vanredni profesor hemijskog i biološkog inženjerstva koji je vodio studiju, rekao je:

-Naš rad je dokaz koncepta da se strukture folikula dlake mogu kreirati na veoma precizan, ponovljiv način korišćenjem 3D bioprintinga.

Ova vrsta automatiziranog procesa je potrebna kako bi se omogućila buduća bioproizvodnja kože. Rekonstrukcija folikula dlake korišćenjem ljudskih ćelija je izazov.

-Neke studije su pokazale da ako se ove ćelije uzgajaju u trodimenzionalnom okruženju, one potencijalno mogu proizvesti nove folikule dlake, a naša studija se zasniva na ovom radu - dodaje.

Folikuli dlake pomažu u održavanju vlage, regulišu tjelesnu temperaturu i čuvaju matične ćelije koje pomažu koži da zacijeli kada je povrijeđena.

Tim na Politehničkom institutu Rensselaer u Njujorku želio je da pronađe način da stvori kožu koja nosi folikule koristeći tehnike 3D štampanja na ćelijskom nivou.

Dozvolili su uzorcima kože i ćelija folikula da se podijele i umnože u laboratoriji dok ne budu imali dovoljno za štampanje. Svaki tip je zatim pomiješan s proteinima i drugim materijalima kako bi se stvorilo "biomastilo".

Koža je zatim štampana, sloj po sloj, veoma tankom iglom, dok su takođe napravljeni kanali za taloženje ćelija kose. Trenutni životni vijek ovih tkiva je dvije do tri nedjelje, što nije dovoljno vremena da se dlaka razvije.

Međutim, istraživači se nadaju da će produžiti ovaj period, omogućavajući folikulu da dalje sazre i na kraju izraste dlaka.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.