Indijski naučnici vještačkom kišom žele da uklone zagađanje iz vazduha

Indijski naučnici vještačkom kišom žele da uklone zagađanje iz vazduha

Naučnici u glavnom gradu Indije Nju Delhiju izradili su planove za izazivanje vještačke kiše u nekonvencionalnom pokušaju da smanje količinu smoga dok se vlasti bore kako da ublaže katastrofalno zagađenje vazduha.

Plan uključuje ispuštanje soli ili srebrnog jodida u oblake iz aviona kako bi se podstaknulo stvaranje kapljica kiše u procesu poznatom kao “zasijavanje oblaka”. Naučnici se nadaju da će kiša koja bi nastala na taj način mogla pomoći u uklanjanju zagađenja iz atmosfere.

Plan je pokrenut nakon što se kvalitet vazduha u sjevernoj Indiji vratio na krizni nivo. Delhi je ove sedmice bio najzagađeniji grad na svijetu, prema švajcarskoj aplikaciji IQAir.

IQAir-ov indeks kvaliteta vazduha, koji mjeri nivoe smrtonosnih zagađivača kao što su vrlo male čestice poznate kao PM2,5, rutinski se penje iznad 400 u Delhiju u novembru – nivo koji se smatra “smrtno opasnim” za 30 miliona stanovnika glavnog grada.

Ovogodišnja studija Univerziteta u Čikagu nazvala je zagađenje vazduha najvećom prijetnjom ljudskom zdravlju u Indiji, jer se vjeruje da ono skraćuje životni vijek prosječnog Indijca.

“Stanovnici Delhija bi imali očekivani životni vijek 12 godina duži ako bi se smanjilo zagađenje česticama u skladu s smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije”, navodi Fajnenšel tajms.

Ipak, ne slažu se svi s ovom nekonvencionalnom metodom uklanjanja zagađenja iz vazduha. Jojdi Pandre Lavakare, aktivistkinja u borbi za čist vazduh, kaže da je ovaj plan samo pokušaj da vlasti predstave da nešto rade.

Međunarodna pažnja o zagađenju vazduha u Indiji postala je izvor sramote za vladu premijera Narendre Modija. Tokom ovomjesečnog Svjetskog prvenstva u kriketu, igrači iz Šri Lanke, Bangladeša i Engleske preskočili su treninge ili su koristili inhalatore za astmu kako bi se izborili sa prljavim vazduhom.

Naučni dokazi o efikasnosti napora za modifikaciju vremena su ograničeni, ali indijske vlasti kažu da je prethodno zasijavanje oblaka tokom sezone monsuna imalo određeni uspjeh u povećanju padavina u područjima sklonim suši. Naučnici se nadaju da će “zasijati” oko 300 kvadratnih kilometara oblaka iznad Delhija, ali prihvataju da plan zavisi od dovoljno vlage u vazduhu tokom narednih nedjelja.

Izvor:CDM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.