Objavljen spisak najčešće upotrebljavanih lozinki: Provjerite da li vi koristite takvu
Ilustracija

Objavljen spisak najčešće upotrebljavanih lozinki: Provjerite da li vi koristite takvu

Iako kompanije poput Googlea i Microsofta idu u smjeru budućnosti u kojoj neće biti lozinki, već ćemo mailovima, društvenim mrežama i različitim online servisima pristupati na druge načine, poput korištenja biometrije, trenutno je za većinu svakodnevnih usluga koje koristimo na internetu upisivanje lozinke neizostavno.

Dok stručnjaci za sigurnost upozoravaju kako treba biti jako oprezan prilikom odabira lozinki, odnosno treba se potruditi i napraviti što komplikovaniju lozinku kako hakeri ne bi jednostavno provalili u vaše račune i profile, mnogi su prilično lijeni i koriste jednostavne riječi ili kombinacije brojeva koje se mogu lako upamtiti, ali i još lakše probiti njihova zaštita. Takođe, preporučuje se i korištenje dvostepene autorizacije, što je dodatni sloj sigurnosti za pristup online profilima i računima, što neki takođe izbjegavaju.

Kompanija NordPass objavila je popis najučestalijih lozinki za 2023. godinu, a takve su lozinke ujedno i najopasnije jer ih hakeri korištenjem dostupnih alata mogu jednostavno i brzo probiti. Među top 10 takvih najučestalijih, a ujedno i najgorih lozinki nalaze se već dobro poznati izrazi, odnosno kombinacije brojeva koje svake godine završe na ovakvim popisima, piše Zimo.hr.

Prva i gotovo uvijek najpopularnija lozinka s ovog popisa je - 123456, nakon nje slijedi admin te ponovo dva jednostavna brojčana niza - 12345678 i 123456789. Na petom mjestu nalazi se 1234, zatim 12345, dok je na sedmom mjestu password. Posljednja tri mjesta top 10 liste takođe su brojčane lozinke i jedna kombinacija brojeva i slova - 123, Aa123456 i 1234567890.

Na stranici NordPass kažu kako je hakerima za probijanje svih ovih lozinki potrebno manje od sekunde.

Popis najčešće korištenih lozinki ove kompanije uključuje čak 200 lozinki i većina njih je prilično jednostavno te ih hakeri mogu brzo probiti, no ipak postoje i iznimke. Među top 100 lozinki tako možemo izdvojiti na 20. mjestu lozinku Eliska81 za koju iz NordPassa kažu da je potrebno 3 sata za njeno probijanje, na 47. mjestu je admin@123 za čije je probijanje potrebno sat vremena, na 54. mjestu je admintelecom za čije probijanje hakeri trebaju raditi čak 23 dana, zatim na 56. 123meklozed (12 dana), na 71. mjestu je Aa123456@ (3 sata) itd.

Oni kojima je korištenje takvih komplikovanih lozinki za brojne različite račune i profile komplikovano i lijeni su ih pamtiti i zapisivati, postoji rješenje - password manageri, odnosno programi za upravljanje lozinkama poput 1Passworda, odnosno za korisnike Appleovih uređaja dostupna je aplikacija Keychain.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.