Država da isplati Bajčetiću 4.500 eura zbog naknade nematerijalne štete
Nikola Bajčetić

U naredna tri mjeseca

Država da isplati Bajčetiću 4.500 eura zbog naknade nematerijalne štete

Vlada Crne Gore moraće da isplati 4.500 eura bivšem funkcioneru Pokreta za promjene (PzP) Nikoli Bajčetiću zbog naknade nematerijalne štete. Kako je navedeno iz Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava (Kancelarije), Vlada je dužna da Bajčetiću isplati novac u naredna tri mjeseca.

Bajčetić je 2017. podnio tužbu protiv države Crne Gore zbog štete koju je pretrpio kao vlasnik vozila prilikom protesta 17. oktobra 2015. godine ispred Skupštine Crne Gore, tokom razbijanja protesta tadašnjeg Demokratskog fronta.

” Vlada Crne Gore je u obavezi da isplati podnosiocu predstavke gore navedeni iznos u roku od 3 (tri) mjeseca od dana objave predmetne odluke, a u slučaju da navedeni iznos ne bude isplaćen u navedenom roku, Vlada Crne Gore je u obavezi da isplati zateznu kamatu koja je zasnovana na najnižoj kamatnoj stopi Evropske centralne banke uz dodatak od tri procentna poena”, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Dodaje se da je Evropski sud, imajući u vidu obaveznu primjenu odredaba Konvencije u unutrašnjem nacionalnom pravnom sistemu, te bogatu sudsku praksu u vezi sa zlostavljanjem strane policijskih službenika, Kancelariji zastupnika komunicirao i prijedlog deklaracije o prijateljskom poravnanju.

“Mogućnost okončanja postupka putem prijateljskog poravnanja u skladu je sa novom procedurom rada koja je u primjeni pred Evropskim sudom, prema kojoj je postupak podijeljen u dvije faze: vanraspravnu fazu („non-contentious phase“ – NCP) koja omogućava stranama u sporu da razmotre mogućnost zaključenja prijateljskog poravnanja i raspravnu fazu („contentious phase“), u kojoj strane u sporu iznose pravnu argumentaciju o prihvatljivosti i osnovanosti predstavke – objasnili su.

U prijedlogu deklaracije o prijateljskom poravnanju, kazali su iz Kancelarije, državi je predočeno da isplati pomenutu sumu novca.

“Nakon temeljnog i sveobuhvatnog ispitivanja i analiziranja dostavljene dokumentacije i utvrđivanja relevantnih činjenica od značaja za predmetni postupak, a u nedostatku procesnih osnova za osporavanje predstavke po osnovu neprihvatljivosti, prihvaćen je prijedlog deklaracije o prijateljskom poravnanju, koji je u skladu sa svojom sudskom praksom državi Crnoj Gori ponudio Evropski sud”, zaključili su iz Kancelarije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.