Bosiljak - kralj ljekovitog bilja

Bosiljak - kralj ljekovitog bilja

Sveti bosiljak (lat. Ocimum sanctum), poznat i kao Tulsi, opravdano smatraju kraljem ljekovitog bilja. To je najpoznatija ljekovita biljka Indije, cijenjena hiljadama godina, ne samo zbog iuzetnih ljekovitih vrijednosti već i zbog svog učinka na um, tijelo i duh. Ajurvedski tekstovi opisuju bosiljak kao stub holističke biljne medicine, nazivajući ga "eliksirom života", a u mnogim hinduističkim religijskim tradicijama koristi se u znak poštovanja boga Krišne. No, stavimo li potencijalne duhovne prednosti na stranu, biljka nesumnjivo donosi brojne zdravstvene dobrobiti. Bosiljak bez sumnje jedna je od najboljih ljekovitih biljaka koja je otkrivena.

Uz stotine blagotvornih spojeva koje sadrži, bosiljak jak je antioksidant i ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.

Ova biljka smanjuje stres, jača imunitet, snižava holesterol, pospješuje metabolizam, reguliše krvni pritisak i šećer.

Domaći je lijek za mnoga oboljenja.

Disajne tegobe

Vrlo je učinkovit u liječenju gotovo svih vrsta respiratornih bolesti, virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija disajnog sistema. Važan je sastojak mnogih sirupa za kašalj. Pomaže pri iskašljavanju sluzi kod bronhitisa i astme te olakšava disanje zbog eteričnih ulja koje sadrži.

Plućne bolesti

Zbog svojih antibiotskih svojstava, vitamina C i spojeva koji su prisutni u eteričnim uljima, bosiljak je učinkovit u liječenju plućnih infekcija i znatno umanjuje štetu na plućima nastalu zbog pušenja.

Srčane bolesti

Bogat je antioksidansima, kao što je eugenol, koji štite srce od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Eugenol je vrlo koristan i u smanjenju nivoa holesterola u krvi zbog čega ima blagotvoran učinak na bolesti srca.

Stres

Nedavne studije pokazale su da listovi bosiljka igraju značajnu ulogu u zaštiti od stresa, jer imaju adaptogena svojstva. Vitamin C i ostali antioksidansi koje sadrži bosiljak, odlično umiruju i snižavaju krvni pritisak te tako umanjuju stres.

Njega zuba

Bosiljak uništava više od 99% bakterija u ustima, koje su odgovorne za stvaranje lošeg zadaha, zubnog kamenca, plaka i karijesa.

Bubrežni kamenac

Kao diuretik, ova biljka pomaže pri smanjivanju nivoa mokraćne kiseline u tijelu, koja je glavni krivac za stvaranje bubrežnih kamenaca.

Njega kože

Zbog eteričnih ulja, koja imaju antibiotsko, dezinfekcijsko, antibakterijsko i antifungalno delovanje, bosiljak bez ikakvih nuspojava liječi bolesti kože i djeluje umirujuće.

Glavobolja

Zbog svojih anelgetskih, sedativnih i antimikrobnih svojstava, bosiljak učinkovito kontroliše glavobolje izazvane migrenom, prehladom ili povišenim krvnim pritiskom.

Imunitet

Zbog već spomenutih ljekovitih svojstava, bosiljak štiti naš organizam od gotovo svih infekcija uzrokovanih virusima, bakterijama i gljivicama i služi za jačanje imuniteta, prenosi Dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.