Ferari iz 1962. prodat na aukciji za 51,7 miliona dolara
ILUSTRACIJA/ - SHUTTERSTOCK

Ferari iz 1962. prodat na aukciji za 51,7 miliona dolara

Luksuzno vozilo Ferari 250 GTO iz 1962. prodato je sinoć u Njujorku za 51,7 miliona dolara i postalo drugi najskuplji kolekcionarski automobil ikad prodat na aukciji, objavila je aukcijska kuća Sotbi. Vozilo je bilo u vlasništvu američkog kolekcionara 38 godina.

Ferari 250 GTO prodat je 2018. godine, takođe kod Sotbija, za 48 miliona dolara. Skoro tri puta više novca donio je apsolutni rekorder na aukcijskoj prodaji automobila, Mercedes Benc 300 SLR kupe, koji je prodat za 135 miliona eura maja 2022.

Ferari 250 GTO iz 1962. prodat je sinoć poslije nekoliko minuta nadmetanja u sali, ali, ipak, po znatno manjoj cijeni od rekordnog Mercedesa.

Ferari je poslije nekoliko godina vožnje na trkama u Italiji, na Siciliji, prodat i izvezen u SAD krajem 1960-ih.

Restauriran, izmijenjen, taj 250 GTO, je nekoliko puta mijenjao američke vlasnike i na kraju 1985. završio u rukama kolekcionara iz Ohaja koji ga je prodao juče.

Dvije aukcijske kuće u Njujorku, Sotbi i Kristi, završavaju ove nedjelje jesenju sezonu prodaje umjetničkih dijela koja, kako se navodi, ne poznaje krizu i na kojima je promet stotine miliona dolara.

Tržište vuku Kina i Azija i ne pokazuje znake usporavanja uprkos napetom međunarodnom okruženju, navode iz Sotbija.

- Šta god se desilo na finansijskim tržištima vozilo ovog kalibra je predmet za kolekciju, jedinstvena prilika za nekog kolekcionara, rekao je za Frans pres prije prodaje Majkl Kajmano iz Sotbija, poredeći ferari sa umjetničkim djelom koje može da se "dotakne, omiriše i čuje".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.